Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Difteria cutanata

Difteria este o boala infectioasa produsa de bacilul difteric (Corynebacterium diphteriae). Ea se prezinta sub doua forme - difterie respiratorie si difterie cutanata.

Difteria cutanata reprezinta o infectie cutanata rara, cu punct de plecare la nivelul tractului respirator superior, ce se dezvolta la persoane neimunizate.

Boala este mai frecvent intalnita la copii, si uneori poate evolua concomitent cu o angina difterica.

Netratata, difteria cutanata poate prezenta complicatii grave, precum insuficienta respiratorie si circulatorie.

Semne si simptome

Localizarea leziunilor se face adesea in jurul orificiilor, la nivelul degetelor, pliurilor retroauriculare si al ranilor.

Difteria cutanata primara are un debut acut, sub forma unei pustule dureroase, care creste in dimensiuni si da nastere unei ulceratii, initial alb-cenusii, apoi maronii. Marginile ulceratiei sunt rosietice si inconjurate de alte ulceratii.

Manifestarile cutanate se asociaza cu adenopatie, ganglionii interesati fiind mariti de volum si durerosi.

Starea generala poate fi moderat afectata, cu astenie, paloare si febra moderata.

Tratament

Pacientii suspectati de difterie trebuie izolati intr-un serviciu de specialitate si tratati cat mai precoce cu Eritromicina, de electie, 2-3 g/zi, timp de 8-12 zile.

Acesteia i se asociaza serul antidifteric, 3 000-7 000 U.I./kg corp i.m. sau i.v.

Apoi se administreaza anatoxina difterica, pentru imunizare activa, iar local se aplicapansamente cu ser antidifteric, solutii antiseptice sau se fac badijonari cu coloranti si unguent cu Diprogenta.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii