Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Dermatita atopica

Cauze

Desi reactiile alergice declanseaza frecvent dermatita atopica, se considera ca boala este rezultatul unui sistem imun hiperactiv sau a unui defect genetic care determina pielea sa piarda cantitati excesive de umezeala. Tulburarea poate fi agravata printr-un ciclu vicios: eruptia cauzeaza prurit - pacientul se scarpina - boala se inrautateste - pruritul se intensifica - pacientul se scarpina, etc.

Ciclul trebuie intrerupt prin calmarea pruritului pentru a permite vindecarea tegumentului.

Daca la nivelul eruptiei apar fisuri, exista de asemena un risc de dezvoltare a unei infectii cutanate care, daca nu este identificata si tratata prompt, se poate agrava.

Un risc crescut de a dezvolta tulburarea prezinta persoanele cu un istoric personal sau familial de rinita alergica, astm sau alte alergii.

Expunerea la oricare din urmatorii factori poate cauza o intensificare a bolii:

  • temperaturi scazute sau ridicate
  • materiale sintetice sau de lana
  • detergenti, balsamuri si diverse substante chimice
  • medicamente care slabesc activitatea sistemului imun

Anumite alimente, precum alune, lapte de vaca, oua, peste, pot declansa simptomele dermatitei atopice. Un mic procent dintre pacienti raporteaza inrautatirea simptomelor dupa expunerea la praf, pene, imbracaminte cu textura aspra sau alte materiale la care adera usor praful.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii