Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Varice esofagiene sangerande

Tratament

Obiectivul tratamentului varicelor esofagiene sangerande este de a opri si/sau preveni hemoragia, si de a reface si mentine circulatia sanguina normala in organism.

Pacientii cu hemoragie severa trebuie tratati la terapie intensiva deoarece sangerarile necontrolate pot cauza deces.

Tratamentul initial al varicelor esofagiene sangerande incepe cu o resuscitare standard, care include transfuzii sanguine si administrare intravenoasa de lichide dupa nevoie.

Tratamentul definitiv este de regula endoscopic si consta in introducerea unui edoscop pana la nivelul zonei afectate. De-a lungul endoscopului se trece un instrument cu ajutorul caruia se injecteaza un agent de coagulare in aceasta zona sau se ligatureaza vasele sangerande cu benzi minuscule de cauciuc.

In general, este necesara repetarea tratamentelor endoscopice (de aproximativ 4-6 ori), pentru a elimina definitiv varicele si pentru a preveni recurenta bolii.

Aceste tehnici endoscopice au succes in aproape 90% din cazuri.

Pacientii care nu pot fi tratati endoscopic pot beneficia de o alta procedura numita suntare portosistemica transjugular intrahepatic (TIPS). Acesta implica realizarea unei anastomoze intrahepatice intre o vena suprahepatica si un ram al venei porte, sub ghidaj ecografic, cu ajutorul unui sunt. Astfel, se reduce hipertensiunea portala si implicit sangerarea.

In tratamentul varicelor esofagiene sangerande pot fi prescrise si medicamente care previn hemoragia, precum vasopresina,propanolol si isosorbid-mononitrat.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii