Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Stenoza mitrala

Generalitati

Stenoza mitrala este definita ca ingustarea orificiului mitral sub 3 cm2, cu dificultatea umplerii ventriculului stang. Orificiul mitral se poate ingusta pana la 0.5-0.6 cm2.

Ingustarea orificiului mitral impiedica golirea completa a atriului drept, reducand astfel umplerea ventriculului stang, ceea ce va avea ca urmare cresterea volumului sanguin in atriul stang, urmata de cresterea de presiune si dilatarea consecutiva a atriului stang.

Apare astfel un gradient de presiune atrio-ventricular diastolic (curgere turbulenta) dat de obstructia realizata de orificiul mitral stenotic.

Gradientul de presiune atrio-ventricular, mult crescut in stenoza mitrala, se rerpercuta asupra circulatiei pulmonare din spatele atriului stang, ducand la cresterea presiunii in venele pulmonare si hipertensiune pulmonara veno-capilara (pasiva).

Fiziopatologia simptomnelor si complicatiilor depinde de valorile presionale in atriul stang si circulatia pulmonara, astfel:

  • cresterea presiunii in atriul drept si hipertensiunea pulmonara venocapilara duc la dispnee, edem pulmonar acut, hemoptizie (ruptura de venule);
  • dilatarea atriului stang conduce la fibrilatie atriala urmata de embolism systemic si la disfagie prin compresia esofagului de catre atriul stang dilatat;
  • hipertensiunea pulmonara de rezistenta conduce la insuficienta ventriculara dreapta;
  • structura anormala a valvei mitrale si turbulenta confera risc de endocardita bacteriana (mic sau mediu in stenoza mitrala pura).

Evolutia bolii se face intr-o perioada de 10-20 ani, dupa care apar de obicei complicatiile.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii