Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Defectul septal atrial

Generalitati

Defectul septal atrial este o anomalie congenitala caracterizata prin prezenta unei comunicari anormale in septul ce separa atriul stang de cel drept.

In cursul dezvoltarii inimii fetale, in septul ce separa camerele superioare ale inimii exista un orificiu, care se inchide in mod normal inainte de nastere. Daca acesta persista, copilul va prezenta defect septal atrial.

Deoarece presiunea atriala normala este usor mai ridicata in atriul stang decat in cel drept, sangele se scurge in aceasta directie. Diferenta de presiune poate forta trecerea unei cantitati mari de sange prin orificiul anormal in cursul diastolei.

Cand defectul prezinta un diametru de peste 1 cm, atriile pot ajunge sa actioneze ca o camera unica.

Exista mai multe tipuri de defecte septale atriale in functie de localizarea orificiului la nivelul septului. Cel mai frecvent, el se gaseste la mijlocul septului atrial (70% din cazuri), insa poate fi intalnit si in portiunile inferioara sau superioara.

Orificiile anormale prezente la nivelul septului atrial apar in cursul dezvoltarii fetale, si sunt de 2 ori mai frecvente la fete decat la baieti.

Anomalia poate trece neobservata daca prezinta dimensiuni mici si nu produce simptome. Insa, daca defectul este mai mare, cantitatile crescute de sange care trec din atriul stang in cel drept vor cauza marirea acestuia din urma si dilatarea ventriculului drept pentru a putea retine sangele in plus.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii