Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Trombembolismul pulmonar

Trombembolismul pulmonar reprezinta obstructia arterelor pulmonare de catre trombusii venosi sau cardiaci, formati in sistemul venos sau in cordul drept.

Poate fi atat o cauza cat si o complicatie grava si frecventa a afectiunilor cardiace.

Tromembolismul pulmonar este cel mai adesea o consecinta a tromboflebitei venelor profunde ale membrelor inferioare sau a venelor pelviene.

Starile care contribuie la staza venoasa, predispun la formarea de trombi. Printre acestea se numara:

  • interventiile chirurgicale recente
  • obezitatea
  • neoplaziile
  • imobilizarea prelungita
  • sarcina si lauzia
  • infarctul miocardic acut
  • insuficienta cardiaca dreapta
  • fibrilatia atriala
  • varsta inaintata

Riscul tromembolismului pulmonar este sporit la femeile care folosesc contraceptive orale.

La dislocalocarea trombusilor se produce deplasarea lor prin sistemul venos pana la circulatia arteriala pulmonara.

Un rol important in dislocarea trobusilor il are sediul pricipal al trombozei venoase, vechimea trombusului si gradul de fixare al acestuia de peretele venos.

Semne si simptome

Manifestarile clinice sunt foarte diverse, caracterul lor nespecific si polimorf fiind determinat de marimea obstructiei vasculare pulmonare, durata ei, prezenta bolilor cardiopulmonare preexistente, etc.

Manifestarile principale sunt sincopa, dispneea, anxietatea, prabusirea tensiunii arteriale, deseori precedate de o durere toracica violenta.

Sincopa apare prin scaderea brusca a presiunii arteriale, durerea toracica - prin insuficienta coronariana si distensia trunchiului arterei pulmonare, iar dispneea se produce in tulburarile de ventilatie.

La inspectia generala se remarca paliditate, tegumente reci, acrocianoza si transpiratie. Bolnavul poate prezenta agitatie, confuzie, coma, oligurie sau anurie.

Tratament

Tratamentul trombembolismului pulmonar trebuie sa fie de urgenta. El consta in administrarea de anticoagulante (heparina) si medicamente trombolitice (streptokinaza, urokinaza).

Desi tratamentul de baza este cel anticoagulant si trombolitic, sunt necesare si masuri adjuvante.

Hipoxia va fi tratata prin administrarea de oxigen pe sonda intranazala.

Suprimarea durerii se va realiza cu substante opiacee, deoarece antiinflamatoarele nesteroidiene afecteaza functia plachetelor si predispun la sangerare.

Tratamentul chirurgical are indicatii foarte restranse datorita riscului crescut de mortalitate intra si post operatorie. Consta in intreruperea venei cave inferioare sau embolectomie pulmonara.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii