Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Sindromul bronsic

Sindromul bronsic reprezinta un complex de simptome si semne cauzate de leziuni ale arborelui bronsic prin ingustarea lumenului sau dilatarea lui izolata, precum si prin alterarea mucoasei bronsice.

Este cauzat de inflamatia acuta sau cronica a cailor respiratorii cu alterarea mucoasei bronsice, tulburari secretorii, precum si spasm al musculaturii bronsice. Are o etiologie variata, manifestandu-se in bronsiectazii, bronsita acuta, bronsita cronica, etc.

Semne si simptome

Simptomul caracteristic este tusea, care poate fi productiva sau seaca (iritativa, chinuitoare sau neobservata de bolnav). Tusea permanenta poate fi insotita de dureri la nivelul toracelui.

Dispneea este mai putin caracteristica, fiind prezenta in bronsita acuta sau in bronsita cronica.

Manifestarile obiective sunt variate, in functie de afectiunea cauzatoare, de stadiu evolutiv, de asocierea complicatiilor, de predominanta leziunilor imflamatorii sau a dereglarii permeabilitatii cailor respiratorii.

Starea generala poate fi alterata prin simptome precum febra, frisoane, astenie, inapetenta, etc., care se intalnesc in bronsita acuta sau, mai rar in bronsita cronica. Totusi, la majoritatea pacientilor, starea generala ramane satisfacatoare.

Tratament

Tratamentul se efectueaza in functie de afectiunea cauzatoare.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii