Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Pneumotoraxul traumatic

Pneumotoraxul defineste acumularea de aer in spatiul pleural. Pneumotoraxul traumatic reprezinta o consecinta a unui traumatism toracic cu sau fara penetrarea cutiei toracice.

Colectia aeriana pleurala poate fi uramarea unei agresiuni directe a plamanului printr-o fractura costala sau corp strain, dar si urmarea unei supradistensii alveolare cu ruptura, sau intrarea directa a aerului prin traversarea peretelui toracic (pneumotorax deschis).

Dupa un traumatism toracic nepenetrant poate sa apara un hidropneumotorax cauzat de o ruptura esofagiana.

Pneumotoraxul iatrogen, fiind de asemenea o varianta a pneumotoraxului traumatic, poate sa apara in timpul toracocentezei, biopsiei pleurale cu ac, agresiunii pleurei viscerale in timpul aspiratiei pulmonare percutane, dar si prin ruptura transbronsica in timpul biopsiei prin fibroscopie sau brasaj.

Ventilatia asistata, manevrele de resuscitare cardiopulmonara si manevrele din timpul unei anestezii pot provoca pneumotoraxul iatrogen prin supradistensia directa a alveolelor.

Aproape permanent pneumotoraxul traumatic se complica cu hemopneumotorax, piopneumotorax, pneumotorace sufocant sau pneumomediastin.

Semne si simptome

Simptomele includ:

  • durere la nivelul pieptului
  • dispnee
  • hipoxemie
  • tuse
  • sange in sputa

Tratament

Pneumotoracele sub tensiune reprezinta o urgenta medicala si necesita tratament imediat, fara a astepta confirmarea radiologica.

Drenajul prin aspiratie fortata si hemotransfuziile compensatorii sunt indicate in hemopneumotoraxul cu sangerare importanta. Persistarea hemoragiei peste 12 ore impune toracotomia pentru hemostaza.

In pneumotoracele deschis prima manevra va fi inchiderea imediata a plagii.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii