Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Pneumotoraxul spontan

Generalitati

Pneumotoraxul defineste acumularea de aer in spatiul pleural. Pneumotoraxul spontan reprezinta patrunderea aerului in cavitatea pleurala in absenta oricarui traumatism sau unei manevre instrumentale.

Acesta poate fi primar sau secundar.

Pneumotoraxul spontan primar apare la o persoana fara o boala de baza pulmonara preexistenta. Este, de obicei, produs de ruptura unor mici spatii aeriene situate in spatiile celulare ale pleurei viscerale, cunoscute sub denumirea de "vezicule pulmonare".

Acestea sunt chisturi mici, rareori depasind diametrul de 1-2 cm.

Aparitia penumotoraxului primar aproape in exclusivitate la fumatori, argumenteaza rolul inflamatiei cailor aeriene mici (distrugerea inflamatorie a tesutului elastic poate produce ruptura alveolelor cu formarea de vezicule pulmonare).

Pneumotoraxul spontan secundar poate complica evolutia oricarei boli pulmonare, insa cel mai frecvent se inregistreaza in BPCO.

Pneumotoraxul apare in pneumoniile distructive si mult mai rar in infarctul pulmonar. De asemenea, rareori, apare in carcinomul bronhogenic sau in tumorile metastatice ale pleurei.

Pneumotoraxul spontan poate apare in oricare din pneumopatiile interstitiale difuze, in special, in histiocitoza X, sarcoidoza, colagenoze.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii