Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Pleurita (pleurezia) uscata

Pleura reprezinta o membrana seroasa ce inveleste fiecare plaman. Ea este formata din 2 foite: foita parietala si cea viscerala. Intre acestea se gaseste o cavitate numita cavitate pleurala, in care se afla o lama fina de lichid plural.

Pleurita uscata afecteaza foitele pleurale, perturband alunecarea normala a pleurei viscereale si parietale in timpul respiratiei, manifestandu-se printr-un ansamblu de simptome si semne clinice caracteristice.

De obicei, se asociaza si o colectie lichidiana pleurala minima, insuficienta pentru a impiedica frecarea foitelor pleurale pe o arie semnificativa.

Se atesta frecvent in tuberculoza, artrita reumatoida, sarcoidoza, uremie, afectiuni virale.

Semne si simptome

Pacientul acuza dureri legate de actul de respiratie, care pot fi minime sau severe, in functie de gradul inflamatiei.

Durerea toracica este strapungatoare, zvacnitoare sau ca un „junghi in coaste”. Se amplifica la respiratie profunda, tuse, stranut sau chiar la vorbire.

Dispneea este un simptom frecvent ce apare din limitarea miscarilor respiratorii impusa de durere. Poate fi agravata de asocierea colectiei pleurale importante, de pneumonie sau de alte afectiuni de baza ale parenchimului pulmonar.

Este caracteristica de asemenea tusea uscata.

Alte simptome sunt determinate de cauza pleurite. Spre exemplu, frisonul, febra si sputa purulenta sugereaza pneumonia bacteriana in calitate de cauza a pleuritei, iar junghiul toracic acut izolat si dispneea pot indica pnumotoraxul spontan.

Respiratia este, de obicei, superficiala si frecventa.

Tratament

Principalul scop al tratamentului este indepartarea afectiuni cauzatoare. De exemplu, daca cauza pleureziei este este o infectie bacteriana (ex. pneumonie), se administreaza antibiotice pentru controlul infectiei.

Medicamentele antiinflamatoare (ex. ibuprofen, aspirina) pot reduce manifestarile clinice ale bolii.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii