Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Pleurezia tuberculoasa

Pleurezia tuberculoasa reprezinta o inflamatie exudativa specifica a pleurei, produsa de bacilul Koch.

Diseminarea microorganismelor din focarul primar (de regula, din tuberculoza pulmonara) are loc direct, sau pe cale limfatica sau sanguina.

Adesea poate constitui prima manifestare clinica a tuberculozei pulmonare si poate aparea in orice etapa de evolutie a infectiei cu bacilul Koch. Poate evolua ca pleurita uscata, pleurezie exudativa sau purulenta (empiem).

Semne si simptome

De obicei, debutul este insidios cu subfebrilitate, transpiratii, inapetenta, astenie, scadere ponderala cu dureri toracice si tuse.

Poate debuta si brusc cu junghi toracic, tuse uscata, dispnee si febra.

La examenul obiectiv se depisteaza semnele sindromului lichidian pleural, care uneori se asociaza cu un sindrom de poliserozita.

Evolutie

Netratata, pleurezia tuberculoasa, de obicei, se remite de la 2-3 saptamani la 3-4 luni, lasand sechele. In 2/3 din aceste cazuri bolnavii dezvolta tuberculoza pulmonara activa in urmatorii 5 ani.

Raspunsul la chimioterapie este bun, insa, de obicei, cu sechele fibroase. Nu este necesara extragerea completa a lichidului pleural. Rareori este necesara decorticarea chirurgicala. Dreneajul chirurgical adecvat este necesar in empiemul tuberculos.

Complicatii

Complicatiile acute sunt insuficienta cardiorespiratorie prin compresiune, transformarea purulenta (foarte rar) si socul pleural dupa punctie.

Complicatie tardiva este si reactivarea procesului tuberculos.

Tratament

Tratamentul consata in principal din terapie cu tuberculostatice. De asemenea, se indica administrare de antiinflamatoare (corticosteroizi).

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii