Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Plamanul negru (antracoza)

Generalitati

Plamanul negru este denumirea populara a pneumoconiozei minerului de carbune sau antracozei, boala pulmonara care afecteaza muncitorii in varsta din industria mineritului de carbune.

Afectiunea este cauzata de inhalarea prafului de carbune pentru o perioada de mai multi ani.

Denumirea sa populara provine de la faptul ca praful de carbune confera plamanilor un aspect intunecat in locul culorii rozacee normale.

Riscul aparitiei bolii este direct proportional cu cantitatea de praf inhalata de-a lungul anilor. In general, ea se instaleaza in jurul varstei de 50 ani.

In prezent, au fost aplicate noi tehnologii pentru a controla nivelul de praf din minele de carbune. Insa, in ciuda acestora, minerii sunt inca expusi riscului de a dezvolta boala. Totusi, riscul este mult mai redus decat in trecut, mai putin de 10% dintre mineri prezentand radiologic depozite de praf de carbune la nivelul plamanului.

Deoarece particulele fine ale prafului de carbune pe care minerii le inhaleaza in interiorul minelor, nu pot fi distruse sau indepartate din plamani, ele se acumuleaza. Cu timpul, ele cauzeaza ingrosare si fibrozare, alterand functia plamanilor.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii