Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Insuficienta respiratorie

Generalitati

Functia de baza a sistemului respirator este de a asigura schimbul de gaze, adica aportul de oxigen si eliminarea dioxidului de carbon. Imposibilitatea exercitarii acestei functii produce hipoxemie si hipercapnie cu potential letal deoarece toate tesuturile, in special creierul, necesita in permanenta oxigen.

Sindromul de insuficienta respirtatorie reprezinta incapacitatea plamanilor de a asigura schimbul de gaze dintre aerul ambiant si sange.

Insuficienta respiratorie este considerata acuta cand aceasta incapacitate provoaca tulburari grave si cu pericol vital al metabolismului tisular; poate complica boli cu debut recent, dar si boli cronice.

Insuficienta respiratorie cronica se dezvolta in luni si ani.

Insuficienta respiratorie a fost definita ca un anume grad de hipoxemie (presiunea arteriala a oxigenului sub 60 mmHg) sau de hipercapnie (presiunea arteriala a dioxidului de carbon peste 45 mmHg).

Daca presiunea arteriala a oxigenului este sub 60 mmHg in timp ce presiunea arteriala a dioxidului de carbon nu este crescuta, apare insuficienta respiratorie fara hipecapnie (insuficienta respiratorie de tip I).

Insuficienta respiratorie insotita de hipercapnie se numeste insuficienta respiratorie de tip II.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii