Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Emfizemul pulmonar

Emfizemul pulmonar este o afectiune difuza caracterizata prin alterarea matricei de elastina a plamanului, distrugerea peretilor alveolari si formarea de cavitati aeriene.

Fumatul este strans corelat cu dezvoltarea emfizemului. Se considera ca pe parcursul a mai multi ani, prin mentinerea inflamatiei cronice in caile respiratorii si in septurile alveolare, fumatul duce la alterarea ireversibila a matricei proteice a septurilor alveolare.

Semne si simptome

Acuza principala este dispneea de efort progresiva. Tusea este absenta sau minima, cu o expectoratie nesemnificativa.

Tipic, in stadiile avansate pacientul prezinta pierdere ponderala marcata.

La inspectie se observa torace globulos, "in butoi", cu scurtarea gatului, polipnee cu expir prelungit si buze protruzive.

La bolnavii cu emfizem sever, din cauza epuizarii musculaturii expiratorii, in pozitie orizontala are loc suprasolicitarea diafragmului, de aceea ei sunt nevoiti sa doarma in pozitie semisezanda.

Complicatii

Formarea de bule prin ruperea septurilor alveolare. Ruperea acestor bule poate duce la aparitia pneumotoracelui.

Scaderea ponderala este o complicatie frecventa dar mai putin cunoscuta a enfizemului.

Insuficienta respiratorie cronica si cordul pulmonar cronic reprezinta complicatiile tardive.

Tratament

Masuri specifice in tratamentul emfizemului pulmonar nu exista.

Un rol important in tratarea emfizemului pulmonat il are incetarea fumatului, masura care se poate dovedi foarte eficienta daca este luata in stadiile initiale ale bolii.

Cu scop de ameliorare a permeabilitatii cailor aeriene se recomanda administrarea de beta2-adrenomimetice, anticolinergice, teofiline si corticosteroizi.

Exercitiile fizice regulate se indica pentru a mentine mobilitatea, iar fizioterapia se recomanda in scopul ameliorarii expectoratiei din exacerbari.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii