Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Cancerul pulmonar

Generalitati

Cancerul pulmonar este o tumora de extrema gravitate, ce se dezvolta, de regula, din epiteliul glandular bronsic si numai 2 % din cazuri din epiteliul alveolar.

Semnele clinice apar extrem de tardiv astfel ca majoritatea cazurilor depistate se afla deja in stadiul avansat al bolii, cand posibilitatile terapeutice sunt limitate.

Fumatul este principala cauza dovedita a cancerului bronsic. In studiile epidemiologice a fost stabilit ca la fumatorii pasionati riscul aparitiei cancerului este de 20 ori mai mare decat fata de nefumatori.

Un loc important in etiologia cancerului pulmonar il ocupa factorii industriali si profesionali. Afectiunea se depisteaza mai frecvent la muncitorii din minele de uraniu, radiu, beriliu, fier, nichel, la persoanele expuse la azbest sau la radiatii.

Proprietati carcinogene au si hidrocarburile aromatice rezultate din arderile incomplete ale carburantilor solizi sau lichizi, ce explica frecventa mai mare a cancerului bronhopulmonar in orase comparativ cu localitatile rurale.

Factorii de teren, de asemenea, sunt implicati. Se intalneste mai des la bolnavii cu bronsita cronica, bronsectazii, pe zonele cicatriciale si granulomatoase vechi (dupa tuberculoza, supuratii pulmonare, infarcte).

Dovada factorului genetic in etiologia cancerului este in frecventa ridicata a antecedentelor familiale canceroase, probabil, prin alterarea ADN-ului.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii