Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Atelectazia

Generalitati

Atelectazia reprezinta colapsul tesutului pulmonar ce afecteaza partial sau total unul dintre plamani. Aceasta afectiune previne absorbtia normala a oxigenului de catre tesuturile sanatoase.

Atelectazia poate rezulta in urma unei obstructii a cailor aeriene care afecteaza micii saculeti de aer numiti alveole pulmonare. Alveolele prezinta niste pereti foarte subtiri si o vascularizatie bogata. Ele au un rol important in functia pulmonara, scopul lor fiind acela de a asigura schimbul de gaze (oxigen cu dioxid de carbon). Cand caile aeriene sunt blocate de catre un "dop" mucos, corp strain sau tumoare, alveolele nu se pot umple cu aer si poate apare colapsul tesutului pulmonar in zona afectata.

Atelectazia reprezinta o potentiala complicatie a unei interventii chirurgicale, in special la indivizii care au suferit operatii toracice sau abdominale ce au dus la aparitia durerii abdominale sau toracice in cursul respiratiei.

Atelectazia congenitala este cauzata de inabilitatea plamanilor de a se expanda la nastere. Aceasta tulburare congenitala poate fi localizata sau poate afecta in totalitate ambii plamani.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii