Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Rabia (turbarea)

Generalitati

Rabia este o boala infectioasa acuta, foarte grava, determinata de virusul rabic.

Sursele de infectie sunt reprezentate de: animale salbatice (vulpi, lupi, nevastuici, dihori, bursuci, vidre, iepuri, soareci, sobolani, lilieci vampiri) si de animale domestice (caini, pisici, rar porci, cai, bovine).

Transmiterea bolii se face prin muscatura animalelor bolnave, care elimina virusul prin saliva. Mai rar rabia se poate transmite prin aerosoli in laboratoarele de virusologie sau prin transplant de organe.

De la nivelul muscaturii, virusul se deplaseaza de-a lungul nervilor, ajungand la sistemul nervos central, unde determina aparitia encefalitei rabice.

Intervalul de la muscatura pana la aparitia bolii, este cuprins intre 2 zile si un an, in medie, 1-2 luni. In aceasta perioada este indicata vaccinarea.

Infectia locala nu duce intotdeauna la infectarea sistemului nervos central, fiind influentata de: cantitatea de virus din rana, numarul de muscaturi, profunzimea lor si localizarea lor (cele mai grave fiind la nivelul capului si gatului).

Receptivitatea la boala este generala.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii