Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Infectiile cu adenovirusuri

Semne si simptome

Infectiile la copii

La copii, adenovirusurile cauzeaza cel mai adesea infectii acute ale tractului respirator superior, asociate cu febra si curgerea nasului. Adenovirusurile de tip 1, 2, 3, 5, si 6 sunt responsabile pentru majoritatea infectiilor. Ocazional, se pot dezvolta afectiuni respiratorii mai grave, precum pneumonia.

Adenovirusurile pot, de asemenea, provoca febra faringoconjunctivala, cel mai frecvent incriminate fiind tipurile 3 si 7. Simptomele, care se instaleaza brusc si dispar in mai putin de o saptamana, includ: inflamatie conjunctivala, febra, durere in gat (faringita), curgerea nasului, inflamatia nodulilor limfatici de la nivelul gatului (adenita cervicala).

Tipurile 40 si 41 de adenovirusuri sunt implicate in producerea diareei acute la copii mici, tulburare caracterizata prin scaune apoase si febra.

Aproape 51% din cazurile de cistita hemoragica (inflamatia vezicii urinare si a ureterelor) la copii pot fi atribuite infectiilor cu adenovirusuri. Copilul cu acesta afectiune prezinta sange vizibil in urina timp de 3 zile, si urme invizibile de sange in urina pentru urmatoarele cateva zile. De asemenea, pacientul va simti o nevoie imperioasa de a urina (pe care o indeplineste cu dificultate) pentru aproximativ aceiasi durata de timp.

Infectiile la adult

La adulti, adenovirusurile cauzeaza in principal boala respiratorie acuta (tipurile 4 si 7). De asemenea, pot fi intalnite manifestari clinice asemanatoare celor prezente in gripa, precum febra, durere in gat, curgerea nasului, tuse, slabiciune, frisoane, cefalee, si inflamatia nodulilor limfatici de la nivelul gatului. Simptomele se mentin de regula 3-5 zile.

Keratoconjunctivita epidemica poate fi provocata de tipurile 8, 19, si 37 de adenovirusuri. Pleoapele devin inflamate si lipicioase la 4-24 zile de la infectare, si se vindeca in decurs de 2-4 saptamani.

Pot fi implicati ambii ochi sau unul singur. Pe masura ce simptomele bolii se reduc, apar durerea oculara, lacrimarea crescuta si vederea neclara, ce se pot mentine mai multe luni. 5-8% dintre pacientii afectati de keratoconjunctivita prezinta si simptome respiratorii.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii