Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Hepatita B

Preventie

Masuri preventive generale:

  • in cazul gravidelor se recomanda testarea pe durata sarcinii, iar cand este cazul se poate realiza vaccinarea atat in timpul graviditatii cat si pe periada lauziei
  • testarea stricta a donatorilor de sange si organe. In cazul acestor donatori vor fi exclusi permanent cei care prezinta in antecedente imbolnaviri hepatice, si pentru 6 luni cei care au primit transfuzii sau si-au facut tatuaje
  • efectuarea vaccinarilor in copilarie in cadrul programelor nationale de vaccinare iar in cazul adolescentilor sau adultilor cuprinsi in grupele de risc amintite mai sus, si inclusiv al cadrelor medicale, se recomanda vaccinarea si revaccinarea ori de cate ori titrul anticorpilor antiVHB scade sub anumite limite.

Vaccinare se face obisnuit, in 3 doze la nastere, 1 luna si 6 luni. Locul de injectie este intramuscular in deltoid la adult si copil, sau in regiunea antero-laterala a coapsei la nou-nascut si sugar. Procentul de persoane vaccinate care dezvolta anticorpi antiVHB variaza intre 80-100% in cazul adultului sanatos si 95-100% in cazul sugarului sanatos.

Durata protectiei vaccinului ramane discutabila, pe moment indicandu-se ca dupa 7 ani sa se repete vaccinarea.

Vaccinurile antiVHB sunt bine tolerate, efectele secundare sunt minore, tranzitorii, legate de dureri si congestie observata la locul de injectare. Singurele contraindicatii sunt reprezentate de reactiile adverse aparute cu ocazia vaccinarilor precedente cand pacientul acuza febra mai mare de 38 de grade.

Si in cazul hepatitei B se poate apela la imunizare pasiva cu imunoglobuline antiVHB, imunizarea recomandandu-se imediat dupa expunere eficienta produsului reducandu-se la mai putin de 48 ore de la contact. Protectia oferita se serul respectiv este limitata in timp la doar 3-6 luni dupa care numarul anticorpilor dispar rapid din sangele persoanei infectate.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii