Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Febra tifoida

Febra tifoida este o boala infectioasa grava, cauzata de bacteria numita Salmonella typhi.

Febra tifoida se poate contacta prin ingerarea bacteriei prezenta in apa sau alimente. Bacteria se gaseste in scaunul si urina persoanele infectate. Astfel, apa se poate contamina prin deversarea deseurilor din sistemele de canalizare, iar alimentele se pot contamina daca sunt atinse de persoanele infectate care nu isi spala mainile dupa utilizarea toaletei.

Bacteria poate supravietui cateva saptamani in apa sau deseuri uscate.
Exista persoane care au fost infectate si nu mai prezinta simptomele bolii, care insa raman purtatoare de virus, devenind astfel posibile surse de infectie.

Simptome

Dupa ce este ingerata, bacteria ajunge in intestinul subtire de unde trece in sange. Aici este "inghitita" de catre fagocite, celule ale sistemului imun care inglobeaza si distrug microorganismele nocive. Insa Salmonella typhi supravietuieste in interiorul fagocitelor, unde se inmulteste. Dupa 10-14 zile de la infectare, bacteriile se multiplica foarte mult si se scurg din fagocite in sange, cauzand simptomele bolii.

Simtomul predominat al afectiunii este febra crescuta (39-40 grade) care se mentine pe tot parcursul bolii.

Alte simptome includ:

  • costipatie
  • diaree
  • scaderea apetitului
  • oboseala
  • cefalee
  • dureri in tot corpul
  • letargie
  • eruptie rozacee pe abdomen

Bacteriile trec din sange in unele organe interne ca: ficat, colecist, splina, maduva osoasa, tesutul limfoid al intestinului, determinand inflamarea acestora.

La nivelul intestinului boala poate cauza sangerari intestinale sau chiar perforarea intestinului. Prin orificiul format in peretele intestinului se scurge continutul intestinal, in cavitatea abdominala. Aceste scurgeri provoaca iritatia si inflamarea peritoneului, determinand peritonita, afectiune ce poate fi fatala.

Diagnostic

Diagnosticul se poate pune pe baza simptomelor clinice.
Pentru confirmare se efectueaza teste pe culturile obtinute din monstre de sange, scaun, urina sau maduva osoasa a pacientului.

Tratament

Febra tifoida se trateaza prin administrare de antibiotice ca cloramfenicol, ampicilina sau ciprofloxacina.

Purtatorii de Salmonella tiphy trebuie tatati cu antibiotice chiar daca nu prezinta simptomele bolii. Antibioticele cel mai frecvent folosite sunt ampicilina si amoxicilina.

Prognostic

Majoritatea pacientilor care urmeaza tratament se recupereaza fara probleme.

Preventie

Exista un vaccin impotriva febrei tifoide insa nu este recomandat decat persoanelor care calatoresc in tarile subdezvoltate unde pot fi expuse bolii.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii