Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Dizenteria

Generalitati

Dizenteria este o boala infectioasa care poate cauza o forma grava de diaree. Se raspandeste de obicei din cauza igienei deficitare.
Exista 2 tipuri principale de dizenterie: dizenteria bacilara, mai frecventa, si dizenteria amoebiana.

Dizenteria bacilara este cauzata de o bacterie numita Shigella. Bacteria patrunde in organism prin cavitatea bucala si ajunge in intestin unde se inmulteste, cauzand o gama variata de simptome.

Dizenteria amoebiana este cauzata de un parazit numit entamoeba histolytica. Acest parazit se intalneste de obicei in zonele tropicale, cazurile de dizenterie amoebiana fiind rare in Europa. El patrunde in organism prin consum de alimente si apa contaminate. Acesti paraziti se pot grupa in chisturi si astfel devin mai rezistenti actiunii acidului clorhidric din stomac.

Dizenteria se transmite de asemenea de la o persoana la alta prin ingiena precara (ex. nespalarea mainilor dupa utilizarea toaletei).


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii