Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Balantidiaza

Cauze

Balantidiaza se transmite in principal prin consumul alimentelor sau apei contaminate cu fecale ce contin chisti de Balantidium coli. In cursul ciclului sau de viata, acest microorganism prezinta doua forme foarte diferite:

  • forma de chist infectiv sau forma capsulata, care este imobila dar poate supravietui in afara corpului uman datorita invelisului sau protetiv
  • forma ce poate produce boala sau trofozitul care, desi se poate deplasa, nu poate supravietui o data ce a fost excretat prin fecale si, deci, nu poate infecta alte persoane

In tractul digestiv, chistii sunt transportati la intestin unde peretii chistului sunt distrusi de catre secretiile digestive, eliberandu-se astfel trofozitul mobil. O data eliberat in intestin, trofozitul se multiplica, hranindu-se cu bacterii intestinale sau invadand mucoasa intestinului gros. In interiorul mucoasei intestinale, trofozitii secreta o substanta care distruge tesutul intestinal, cauzand aparitia ulcerelor sau abceselor. Trofozitii vor da nastere ulterior la noi chisti care vor fi eliminati prin fecale.

In conditii favorabile de temperatura si umiditate, chistii pot supravietui in sol sau in apa timp de mai multe saptamani sau luni, fiind gata sa reinceapa ciclul.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii