Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Antraxul

Antraxul este boala infectioasa acuta a animalelor, produsa de bacteria carbunoasa. Omul se infecteaza prin contact cu animale bolnave sau cu produsele animale contaminate. La oameni infectia poate fi tratata, insa la animale este aporoape intotdeauna fatala.

Antraxul afecteaza indeosebi anumite ierbivore (bovine, ovine, caprine si cabaline).

Cauze si cai de transmitere

Bacteria carbunoasa produce spori foarte rezistenti. Sporii nu exista decat in mediul extern si pot persista ani de zile in sol si in produsele animale.

Pentru a infecta omul sporii trebuie sa patrunda in organism. Ei ajung in organism prin rani sau zgarieturi ale pielii, prin consumul de carne contaminata sau prin inhalarea sporilor.

Odata ajunsi in organism, daca nu se administreaza antibiotice, sporii se trasforma in bacterii, care se inmultesc si elibereaza o toxina ce afecteaza sistemul imun.

Receptivitatea este generala.

Semne si simptome

Simptomele apar in functie de modul de contactare a bolii. Ele apar de obicei la o saptamana dupa expunere.

In cazul antraxului cutanat, cand bacteria patrunde in organism prin taieturi sau leziuni ale pielii, intalnim urmatoarele simptome:

  • umflatura si mancarime in zona afectata
  • in 1-2 zile zona din jurul umflaturii se inflameaza si apare o basica plina cu lichid
  • in cateva zile tesutul din centrul leziunii se necrozeaza si apare ca un punct negru
  • tremuraturi
  • cefalee
  • febra

De obicei bacteria ramane localizata, insa, uneori, poate ajunge (disemina) la cel mai apropiat nodul limfactic, si daca ajunge in sange prognosticul este de obicei fatal.

In cazul antraxului respirator, cand bacteria patrunde in organism prin inhalarea sporilor, efectele sunt adesea fatale. Bacteria ataca plamanii si se poate raspandi pana la creier. Simptomele initiale sunt cele ale unei gripe si includ febra, oboseala, cefalee, dureri musculare, dificultate respiratorie. Dupa cateva zile simptomele se inrautatesc brusc si evolueaza spre bronsita. Afectarea directa a capilarelor pulmonare determina tromboza pulmonara si insuficienta respiratie. Apoi bacteriile trec in sange, determinand meningita hemoragica, soc toxico-septic si deces. Antraxul respirator este foarte rar, dar fatal in toate cazurile.

Antraxul digestiv apare prin consum de carne contaminata si are 2 forme:

  • orofaringian caracterizat de limfoadenopatii, edem faringian, obstructia traheei, febra
  • gastrointestital caracterizat prin febra, varsaturi, dureri abdominale, distensia abdomenului, diaree hemoragica si septicemie

Diagnostic

Antraxul este diagnosticat prin detectarea bacteriei in monstre de sange, lichid cefalorahidian (LCR), monstre de piele din zona leziunii, sputa si scaun.

Teste serologice indica nivelul anticorpilor si al proteinelor produse ca reactie la infectie.
Reactia de polimerizare in lant detecteaza urmele de ADN bacterian.

Tratament

Serul anticarbunos se utilizeaza doar in cazuri severe.

Penicilina G este antibioticul de electie si se administreaza pe o durata de 10 zile. Doza de penicilina G la adult este de 2,4 - 2,6 mil. UI/zi intramuscular la 4-6 ore timp de 6-10 zile. La copii doza este de 200.000-400.000 u/kg/zi divizate in 4 prize.

La persoanele sensibilizate la Penicilina se administreaza Eritromicina.

Alte antibiotice care pot fi administrate sunt: Doxiciclina si Ciprofloxacina.

In cazul antraxului respirator, deoarece sporii pot ramane in organism timp indelungat, administrarea de antibiotice trebuie sa dureze in jur de 60 de zile.

In cazul antraxului cutanat, este posibil ca infectia sa se vindece doar dupa o singura doza de antibiotic, insa tratamentul trebuie continuat pentru a evita complicatiile.

Prognostic

Daca este lasat netratat antraxul este adesea fatal. Este o boala ce necesita internare obligatorie.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii