Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Rinita alergica

Tratament

Evitarea alergenului cauzator contituie cel mai bun tratament, insa adesea acest lucru nu este posibil. Astfel, exista doua tipuri principale de tratament: medicamentos si imunoterapie.

Tratamentul medicamentos

Antihistaminice. Medicamentele antihistaminice actioneaza prin blocarea receptorilor histaminici, diminuand efectul histaminei eliberate de mastocite. Ele pot fi folosite dupa debutul simptomelor, desi sunt chiar mai eficace cand sunt administrate inainte de aparitia acestora. In prezent, este disponibila o mare varietate de medicamente antihistaminice.

Histaminicele mai vechi produc frecvent somnolenta ca efect secundar. Acestea sunt: difenhidramina, clorfenilamina, bromfeniramina, clemastina.

Antihistaminicele mai noi nu cauzeaza somnolenta si sunt disponibile cu prescriptie medicala. Ele cuprind: astemizol, loratidina, fexofenadina, azelastin.

Astemizolul are potentialul de a cauza aritmii cardiace grave daca este administrat alaturi de antibioticul eritromicina, medicamentele antifungice ketoconazol si itraconazol, sau de chinina. De asemenea, administrarea unor doze mai mari de astemizol decat sunt prescrise de medic poate provoca aritmii cardiace.

Decongestive. Decongestivele determina vasoconstrictie (constrictia vaselor de sange) pentru a contracara efectele histaminei (care provoaca vasodilatatie). Pe piata sunt disponibile spray-uri nazale ce pot fi aplicate direct pe mucoasa nazala. De asemenea, sunt disponibile preparatii orale cu decongestive. Decongestivele pot cauza cresterea ritmului cardiac si a tensiunii articulare, cefalee, si agitatie.

Utilizarea decongestivelor topice mai mult de cateva zile poate duce la pierderea eficacitatii si la congestia si mai intensa a mucoasei nazale, in care mucoasa devine si mai umflata decat inainte de tratament.

Corticosteroizi topici. Corticosteroizii topici reduc inflamatia mucoasei si sunt disponibili cu prescriptie medicala. Alergiile tind sa se inrautateasca. Ei sunt in special benefici in reducerea sensibilitatii sezoniere deoarece actioneaza mai lent si efectul lor dureaza mai mult decat al altor tipuri de medicamente. Astfel, se indica inceperea tratamentului cu corticosteroizi inainte de debutul sezonului alergic.

Efectele adverse sunt de regula slabe si includ cefalee, sangerari nazale, si senzatie de gust neplacut.

Stabilizatoare ale mastocitelor. Medicamentele stabilizatoare ale mastocitelor, precum sodiu cromolin, inhiba eliberarea granulelor continute in mastocite, si astfel previn eliberarea histaminei si altor substante chimice ce favorizeaza reactia alergica. Este un tratament preventiv daca este inceput cu cateva saptamani inainte de debutul sezonului alergic.

Imunoterapia

Imunoterapia este precedata de teste alergice pentru a determina cu precizie alergenii cauzatori. Ea consta in desensibilizarea organismului fata de acesti alergeni prin injectii succesive cu doze reduse de solutii care contin alergenul cauzator. Doza este treptat crescuta. Rezultatele depline pot sa apara abia dupa mai multi ani de tratament, iar la 1 din 5 pacienti nu apar deloc. Dupa fiecare injectie, pacientul este monitorizat atent deoarece exista un risc minor de a dezvolta soc anafilactic, stare grava caracterizata prin scaderea dramatica a tensiunii arteriale si respiratie dificila, ce trebuie tratata de urgenta.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii