Trimite unui prieten Printeaza pagina

Nasterea - proceduri medicale speciale

EPIZIOTOMIA

Epiziotomia este o procedura medicala ce consta in efectuarea unei mici incizii in vagin pentru a largi deschiderea vaginala si a preveni ruptura vaginului.

Unii medici recurg la aceasta procedura mai des ca altii, asa ca este indicat sa intrebi obstetricianul despre tehnicile pe care le aplica de obicei in cursul unei nasteri.

Cand se foloseste epiziotomia?

Epiziotomia poate fi necesara atunci cand:

  • capul copilului este prea mare
  • pielea din jurul deschiderii vaginale nu s-a intins suficient
  • la o nastere asistata (forceps)

Cum se efectueaza epiziotomia?

Zona va fi anesteziata cu un anestezic local. Apoi, se efectueaza o mica incizie in fundul vaginului atunci cand contractiile sunt maxime. Uneori nu este suficient timp pentru a efectua anestezia, insa intinderea tesuturilor le amorteste, si deci nu ar trebui sa simti vreo durere semnificativa.

Sutura inciziei realizate in epiziotomie sau a rupturii vaginale dupa nastere poate dura mai mult si poate fi dureroasa, necesitand uneori efectuarea unei anestezii locale. Firele se vor dizolva singure, nefiind nevoie sa fie extrase de medic.

Urmarile epiziotomiei

Este normal sa simti un anumit grad de discomfort sau durere dupa o epiziotomie, insa daca se instaleaza o infectie, durerea este puternica.

Plaga ar trebui sa se vindece in 10-14 zile, insa daca prezinti dureri dupa aceasta perioada consulta medicul. Ruptura vaginala provoaca dureri mai mari decat epiziotomia.

NASTEREA ASISTATA

In unele cazuri, copilul trebuie ajutat sa traverseze canalul de nastere, cu ajutorul unui forceps sau unui extractor cu vacuum. Nici una dintre metode nu este folosita pana cand colul uterin (cervixul) nu este dilatat la maxim, iar capul copilului nu a coborat in pelvis.

Cand se foloseste nasterea asistata?

Poti necesita o nastere asistata atunci cand:

  • nu poti impinge copilul afara, poate din cauza marimii capului
  • esti epuizata
  • copilul prezinta semne de afectare in cursul travaliului

Cum se efectueaza o nastere asistata?

Exista doua metode de a realiza o nastere asistata:

Cu forcepsul. Probabil ti se va administra un anestezic local si ti se va efectua o epiziotomie. Doctorul pozitioneaza forcepsul pe partile laterale ale capului copilului, si il trage cu delicatete afara. Tu il poti ajuta prin impingere. Restul corpului este expulzat normal (natural).

Cu extractorul cu vacuum. O cupa mica de plastic, conectata la pompa de vacuum, este introdusa in vagin si atasata de capul vaginului. Copilul este tras cu delicatete de-a lungul canalului de nastere in timp ce tu impingi.

Urmarile nasterii asistate

Forcepsul poate lasa semne de apasare sau vanatai pe partile laterale ale capului copilului, insa acestea nu sunt daunatoare si dispar in cateva zile.

Cupa extractorului cu vacuum poate cauza o umflatura slaba si mai tarziu o vanataie pe capul copilului. Aceasta dispare treptat.

INDUCEREA TRAVALIULUI

Travaliul poate fi indus artificial. Pot fi folosite diverse metode pentru a grabi un travaliu ce se desfasoara prea lent.

Cand se foloseste inducerea travaliului?

Travaliul poate fi indus atunci cand:

  • ai depasit 42 de saptamani de sarcina iar copilul prezinta semne de afectare sau placenta incepe sa degenereze
  • suferi de hipertensiune arteriala sau de o alta problema care poate pune in pericol sanatatea ta sau a copilasului

Cum se efectueaza inducerea travaliului?

Inducerea travaliului este planificata intotdeauna din timp, iar tu vei fi internata in spital. Travaliul poate fi indus prin doua modalitati:

  • prin administrare de hormon - ocitocina - care provoaca contractii uterine. Hormonul este administrat intravenos intr-un ritm controlat. Uneori, este administrat pentru a grabi un travaliu care a incetinit semnificativ sau care s-a oprit in totalitate.
  • prin "ruperea apei" sau amniotomie. Medicul realizeaza o mica incizie in sacul amniotic, cu un instrument special ce este trecut prin cervix. Majoritatea femeilor nu simt nici o durere, iar contractiile incep la scurt timp dupa procedura.

Urmarile inducerii travaliului

Amniotomia este de regula nedureroasa iar travaliul incepe la scurt timp dupa "ruperea apei".

Hormonul artificial ocitocina este administrat lent intravenos pana cand travaliul ajunge in plina desfasurare (forta).


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii