Trimite unui prieten Printeaza pagina

Fecundatia (conceptia)

Modalitati artificiale (medicale) de fecundare

Exista mai multe modalitati de realizare a fecundatiei artificiale:

  • se poate respecta ciclul natural, cu un singur ovul, sau se poate stimula ovulatia, eliberandu-se mai multe ovule
  • se poate afla momentul cel mai prielnic pentru intretinerea relatiilor sexuale in vederea fecundarii sau se poate opta pentru o fecundare (insamantare) artificiala a spermei

Stimularea ovulatiei este o procedura ce consta in marirea cantitatii de hormoni hipofizari (hormonii FSH - hormon foliculostimulant), ce stimuleaza maturarea foliculilor ovarieni si secretia de estrogeni si LH (hormon luteinizant), stimuleaza ovulatia.

Metodele prin care se obtine aceasta crestere sunt doua:

  • metoda directa: se astimuleaza secretia hipofizei
  • metoda indirecta: se adauga acesti hormoni obtinuti in afara organismului femeii (din urina femeilor la menopauza sau prin recombinare genetica)

In urma administrarii hormonilor se va produce maturarea foliculilor ovarieni. Se va declansa ovulatia prin administrarea unui alt hormon (HGC) care creste la maxim nivelul LH.
Riscurile acestei proceduri sunt: stimularea excesiva (hiperstimularea) ovarului; producerea unei sarcini multiple.

Momentul ovulatiei este cel mai potrivit fie pentru intretinerea relatiilor sexuale, fie pentru fecundarea artificiala.

Insamantarea artificiala se realizeaza cu sperma prelevata de la un donator. Din aceasta sperma vor fi selectati cei mai activi (mobili) spermatozoizi, care vor fi introdusi cu ajutorul unei sonde in cavitatea uterina, trecand prin vagin si colul uterin. Acesta procedura se realizeaza rapid (cateva minute) si nu este dureroasa. Procentajul de succes este de 20%/tentativa, procedura repetandu-se de mai multe ori ori pana se reuseste fecundarea.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii