Trimite unui prieten Printeaza pagina

Diagnosticul sarcinii

Diagnosticul sarcinii se bazeaza pe semne clinice (generale si locale), pe semne radiologice, ecografice si pe teste de laborator. Starea de gestatie produce in organismul matern importante modificari morfofunctionale, care se manifesta variat si in mod succesiv la diferite varste ale sarcinii.

Semnele clinice de sarcina variaza in functie de varsta sarcinii. Daca in prima jumatatea sarcinii se constata simptome incerte, nesigure sau probabile de sarcina ce se manifesta exclusiv la mama, in jumatatea a doua a sarcinii intalnim semne sigure de sarcina sau semne fetale, fapt care da certitudine diagnosticului de sarcina.

Semnele din prima jumatate a sarcinii

In primele patru luni semnele sarcinii au o valoare de incertitudine,ele sunt materne - de ordin subiectiv si obiectiv-permitand un diagnostic pozitiv, numai prin confirmarea altor simptome.

Semne materne subiective incerte de sarcina:

  • Oprirea menstruatiei - amenoreea fiziologica - care trebuie s-o deosebim de amenoreele patologice, ce apar in cazurile de anomalii anatomice ale tractului genital, dezechilibre hormonale (hipofizo-ovariene), chist ovarian, tuberculoza, depresiunii psihice, debilitate, convalescente dupa boli grave infecto-contagioase, intoxicatii, false sarcini de natura psihogene etc.
  • Tulburarile digestive: lipsa apetitului, sialoree (secretie exagerata de saliva), piroza (senzatie de arsura in piept si in gat), greata, varsaturi matinale (care apar fara efort cu posibilitatea alimentarii imediate), constipatie, meteorism. Aceste semne pot sa aparea si in stari patologice, date de suferinte hepato-biliare, de apendicita, gastrita, colita, ulcer etc.
  • Tulburari nervoase:labilitate afectiva, indiferenta, astenie, adinamie (oboseala fizica), somnolenta.
  • Tulburari vezicale: polakiurie (nevoia de a urina frecvent) etc.
  • Semne la nivelul mameloanelor: dureri, intepaturi, senzatie de greutate si tensiune.
  • Gravida creste in greutate: cresterea poate sa fie absoluta sau relativa. Absoluta,pentru ca, conform legii "profitul matern in sarcina", gravida castiga efectiv in greutate, iar crestere relativa,pentru ca femeia retine apa, este asa-numita "imbibitie gravidica". Cresterea, insa, nu trebuie sa depaseasca anumite limite, concret nu mai mult de 10 kg pe sarcina, repartizate astfel: lunar in trimestrul I 0,5 kg, in trimestrul II 1 kg, iar in trimestrul III 1,5 kg.

Semne materne obiective incerte de sarcina

  • Cloasma gravidica sau masca de sarcina:pigmentarea (colorarea) specifica a fetei.
  • Hiperpigmentarea areolei mamare,care devine bruna, mai proeminenta.
  • Mamelonul devine mai voluminos, umflat, intens colorat si sensibil la atingere.
  • Reteaua venoasa Haller este evidenta, aparand sub piele ca un desen albastrui. Are valoare prognostica: cu cat reteaua lui Haller este mai bogata (mai ramificata si cu vasele mai groase) cu atat femeia va avea o lactatie mai abundenta, deoarece vasele arata o irigatie bogata a sanului.
  • Vergeturile sau striurile gravidice apar de obicei pe partile laterale ale abdomenului si radacina coapselor. Ele sunt albastre-violacee la primipare (prima sarcina), roz-sidefii la multipare. Mecanismul lor de formare nu reprezinta altceva decat destinderea pielii.
  • Pigmentarea liniei albe subombilical este pronuntata.
  • Colorapia inchisa (violacee) a vulvei si a vaginului, cu imbibitia seroasa suculenta a mucoaselor - dau senzatia "pufoasa" a elementelor.
  • Congestia pelviana de sarcina. Prin modificarea calibrului si a permeabilitatii vaselor de sange, apar varicele, mai cu seama ale membrelor inferioare.
  • Constipatia se gaseate foarte frecvent la gravide.

Aceste semne din prima jumatate a sarcinii, considerate izolat, nu pot sta la baza unui diagnostic precis de sarcina: sunt semne incerte sau nesigure. Dar, un "buchet simptomatic" da o siguranta mult mai mare. Daca, spre exemplu, femeia are: amenoree, tulburari digestive, tulburari vezicale, tulburari nervoase, modificari tipice ale colului uterin, diagnosticul este mai bine conturat, desi simptomele de mai sus, pot sa apara si in afara sarcinii, ca o consecinta a diverselor stari potologice.

Tuseul vaginal evidentiaza importante modificari, interesand vaginul, colul, uterul, in special din punct de vedere al consistentei, volumului si a formei uterului:


a) Colul uterin este ramolit, catifelat si usor edematiat.
b) Istmul uterin se ramoleste, de asemenea.
c) Corpul uterin prezinta urmatoarele modificari:
- Semnul Holzapfel: consistenta uterului datorita imbibitiei gravidice - este moale si pastoasa. Uterul negravid are o consistenta ferma, la tuseul vaginal "fuge" de sub degete ca un sambure de cireasa.
- Semnul Noble-Budin: forma uterului in primele 3 luni de sarcina este globuloasa, datorita maririi tuturor diametrelor.
- Semnul Bonnaire: uterul fiind pastos, permite infundarea degetelor "ca intr-o bucata de unt".
- Semnul Piscacek: uneori datorita implantarii oului in apropierea coarnelor uterine, apare o asimetrie a corpului uterin.

Astfel, la tuseul vaginal vom gasi aceasta zona mai bombata, fata de restul corpului uterin care este rotund si globulos.
- Forma uterului este ovoidalasi devine din organ pelvian, organ abdominal.
- Volumul uterului creste in raport cu varsta sarcinii: in luna I are marimea unei mandarine, la sfarsitul lunii a II-a - marimea unui ou de gasca, la sfarsitul lunii a III-a se poate palpa fundul uterului deasupra simfizei pubiene, la sfarsitul lunii a IV-a devine organ abdominal si depaseste marginea simfizei pubiene cu 2-3 degete.

Teste biologice:
- Proba cu progesteron: se administreaza intramuscular 100 mg progesteron, la o femeie normal menstruata anterior si in caz ca nu apare menstruatia in timp de 10 zile, putem afirma ca femeia este gravida.
- Proba Reeb: administrarea i.v. a 2 U de ocitocina produce contractia uterina numai in caz de graviditate.

Semnele din a doua jumatate a sarcinii (semnele sigure de sarcina)

In a doua jumatate a sarcinii, semnele materne subiective se atenueaza si se accentueaza cresterea volumului uterin. Apar semnele fetale care stau la baza diagnosticului de sarcina, fiind semne clinice sigure (certe). Acestea se manifesta prin:

  • Miscarile fetale sunt percepute de primipare (prima sarcina) la 4 luni jumatate si de multipare la 4 luni, exceptional la 3 luni jumatate. La inceput ele apar sub forma de frecaturi fine, care apar brusc, se repeta neregulat, sunt nedureroase si exceptional de rar suparatoare. Miscarile fetale sunt active (executate de fat) si pasive (balotare fetala - prin plutirea fatului in lichidul ainniotic). Se percep prin palpare si auscultatie.
  • Palparea partilor fetale: spate, sezut, cap (parti mari) si, uneori, parti mici (membre). Odata cu perceperea miscarilor active, ele se palpeaza - din ce in ce mai bine - incepand cu luna a V-a.
  • Perceperea batailor cordului fetal constituie un semn sigur de sarcina. Se percep auscultatoric cu stetoscopul obstetrical mai bine din luna V-a, aplicandu-l pe linia mediana subombilical. Se compara cu tic-tacul unui ceasornic invelit intr-o panza. Ele sunt deci ritmice si au o frecventa de 120-140 batai pe minut. Zgomotele cordului fetal la inceput sunt surde si indepartate, apoi devin mai intense pe masura ce sarcina avanseaza.
  • Evidentierea radiologica a scheletului fetal este un alt semn sigur de sarcina. Avand in vedere nocivitatea iradierii la mama, si la fat (in special a organelor genitale) acest examen, pe cat posibil, trebuie evitat. Este total interzis pana in a V-a luna de sarcina. Cat priveste dupa luna a VI-a, se apeleaza la acest mijloc de investigatie numai in cazuri cu totul exceptionale, cand salvarea mamei o cere. Este un mijloc sigur de diagnostic.
  • Examenul ecograficin caz de sarcina in evolutie arata impulsuri ale cordului, ecouri placentare si embrionare. Este unul din semnele sigure de sarcina incepand cu luna a II-a.

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii