Trimite unui prieten Printeaza pagina

Saptamana a 3-a de sarcina

Saptamana a 3-a de sarcina

Ce se petrece in organismul tau?

La inceputul acestei saptamani va avea loc fecundatia (in caz ca nu s-a produs la sfarsitul celei de-a 2 saptamani), iar spre sfarsitul ei "bebelusul" tau va fi doar o ingramadire de celule.

Procesul de fecundatie se petrece in partea superioara a trompei uterine. Dintre toti spermatozoizii ce se indreapta spre ovul doar unul singur reuseste sa treaca de stratul protectiv al acestuia. Ca urmare, membrana ovulului sufera un proces chimic ce nu permite celorlalti spermatozoizi sa patrunda in interior. Astfel, are loc fecundatia.

Ajuns in ovul, spermatozoidul se descompune iar nucleul sau se uneste cu nucleul ovulului, astfel informatia genetica a mamei se combina cu cea a tatalui.

Din momentul conceptiei pana la nasterea copilului vor trece aproximativ 266 zile.

Ca rezultat al conceptiei se formeaza un embrion monocelular - zigotul. In scurt timp el va incepe diviziunea. Astfel, peste 30 ore de la fecundatie zigotul va fi format din 2 celule, inca peste 10 ore - 4 celule, iar peste 6-7 zile numarul de celule va ajunge la 250.

Embrionul se deplaseaza de-a lungul trompei uterine catre uter timp de 3-4 zile, continuand sa creasca si sa se dezvolte. Daca deplasarea incetineste poate apare sarcina extrauterina, iar daca embrionul se deplaseaza prea repede, acesta poate ajunge in uter in acel stadiu de dezvoltare cand nu poate avea loc inclavarea in mucoasa uterina sau se poate insera prea jos, ceea ce duce la complicarea sarcinii - placenta praevia sau implantarea prea jos a placentei.

Ajuns in uter ovulul fecundat capata denumirea de blastocist. Indata ce are loc implantarea in mucoasa uterina, ritmul de crestere si dezvoltare al embrionului se mareste semnificativ.

Implantarea incepe la 5-6 zile dupa fecundatie. Blastocistul elimina substante speciale ce au rolul de a distruge zona mucoasei uterine la nivelul caruia se ataseaza. Celulele externe ale blastocistului formeaza vilozitati ce se unesc cu vasele de sange.

Daca implantarea a avut loc cu succes, dezvoltarea embrionului va depinde acum de organismul tau, si nu de depozitele sale modeste cu substante nutritive.

In acest stadiu de dezvoltare "copilasul" tau are o forma sferica cu diametru de 0,1-0,2 mm.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii