Trimite unui prieten Printeaza pagina

Alimentatia copilului

Greselile din alimentatie

Greselile din alimentatie pot avea consecinte asupra dezvoltarii psihice a copilului. Atat supravalorizarea cat si subvalorizarea rolului alimentatiei pot avea consecinte nedorite.

1. Supravalorizarea alimentatiei distinge urmatoarele aspecte:

a) Dorinta de a avea un sugar frumos si bine dezvoltat ponderal determina uneori mama de a creste insensibil cantitatea de fainoase si de a oferi un biberon in plus. Atitudinea de a determina hiperfagia (cresterea cantitatii de mancare ingerata) constituie atat sursa viitoarei obezitati din perioada de adult, cat si atitudinea de revolta a co-pilului, tradusa prin opozitie si anorexie (lipsa poftei de mancare).

b) Alimentatia ca metoda de consolare; cand mama ofera dulciuri (bomboane, prajituri) copilului pentru a-l consola, neavand rabdare sau tact suficient pentru a inlatura cu alte mijloace motivul de insatisfactie al copilului.

c) Alimentatia ca substitut al afectiunii; cand atentia fata de copil se traduce prin oferirea unor variate produse alimen-tare. In aceasta situatie hiperfagia primeste un caracter simbolic, ca o consolare pentru lipsa altor placeri si realizari. Sindromul este revelator pentru o atitudine materna neadecvata.

2. Devalorizarea alimentatiei - copilul mic devine capricios cand este inconjurat de o atitudine rigida din partea mamei. Astfel, refuzul unui biberon in cursul noptii chiar daca acesta ii este necesar copilului, sau mai tarziu administrarea zilnica a aceleiasi supe chiar daca este satisfacatoare din punct de vedere caloric, dar devine insipida (isi pierde gustul) prin repetarea cotidiana, poate conduce la aparitia unui dezinteres la aliment.
Atitudinea rigida sau exaltata, din partea mamei, poate avea repercursiuni asupra dezvoltarii intelectuale a copilului.

inapoi  

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii