Trimite unui prieten Printeaza pagina

Nou-nascutul sanatos - cum arata si ce experimenteaza

La nastere, pielea nou-nascutului este de culoare violacee pana la aparitia primului tipat, apoi se coloreaza in rosu, apoi in alb sau usor in roz.

Pielea este acoperita de un strat albicios cu aspect grasos (vernix caseosa).

De asemenea, pot exista pete de culoare rosie pe pleoape, buza superioara, ceafa, precum si pete de culoare albastruie situate in regiunea dorsala. In general, aceste pete dispar pana la varsta de doi ani. Mai pot fi prezente pete albastru-violacee, generate de nasterile dificile.

Capul poate fi deformat, alungit, fata umflata, dar si aceste fenomene sunt trecatoare. Ochii ii deschide daca sta culcat.

In gura, pe gingii si pe cerul gurii se pot obseva pete albe produse de cartilajul de dedesupt. Limba poate avea un frau scurt, care rareori trebuie sectionat.

Temperatura corpului este de 37 grade la nastere, scade la 36 in primele ore si revine la 37, valoare care apoi se mentine.

Greutatea medie la nastere este de 3000-3500 g, lungimea este de 48-52 cm, iar perimetrul toracic de 31-33 cm.

Respiratia, care nu este activa in cursul vietii intrauterine, incepe o data cu primul tipat. Odata cu instalarea respiratiei, circulatia sangelui sufera diverse transformari.

Digestia, care apare impreuna cu prima alimentatie, pune in activitate pe langa actul suptului, si secretia glandelor salivare, secretia si miscarile stomacului, secretia pancreasului si a ficatului. Intestinul contine initial doar resturi de secretie biliara si de celule care formeaza primul scaun. Acesta are o culoare verde inchis si o consistenta pastoasa. Dupa aceea, nou-nascutul prezinta scaune cu aspect diareic, de mai multe pe zi. Este o diaree de tranzitie si nu necesita tratament.

Aparatul genito-urinar este influentat de hormonii materni, aparand tumefierea sanilor si a scrotului la baieti, si tumefierea vulvei si aparitia unei secretii genitale la fetite.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii