Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ingrijirea nou-nascutului

In maternitate copii sunt ingrijiti de personal calificat si sub supraveghere medicala. In a treia zi de la nastere, nou-nascutii primesc o doza de vitamina D in scopul profilaxiei (combaterii) rahitismului. Vaccinarea BCG (metoda de profilaxie a tuberculozei) se face dupa varsta de 4 zile si greutatea de 2500g. Externarea se face dupa cel putin 4 zile de la nastere, perioada in care pot aparea unele stari patologice, hemoragii, icter etc.

La domiciliu, camera nou-nascutului va fi luminoasa, temperatura in camera va fi de 20-22 grade, patul copilului va fi la distanta de sursa de caldura. Dupa 2-3 saptamani copilul va fi scos afara, indiferent de anotimp.

Imbaierea completa se fa face dupa cicatrizarea plagii ombilicale. Temperatura in camera in timpul imbaierii va fi de 22-24 grade, iar temperatura apei de 36 grade. Durata baii nu va depasii 5 minute in prima luna de viata. Se va folosi un sapun special pentru copii, apoi se va sterge cu un prosop moale. Capul va fi spalat de 2 ori pe saptamana.

Daca nou-nascutul prezinta cruste (pojghita formata la suprafata unor corpuri moi; coaja) grasoase pe pielea corpului, se va aplica un unguent cu acid salicilic 1%, in strat subtire,cu o ora inainte de baie. Regiunea fesiera si genitala se vor proteja de contactul iritant cu urina si scaun, aplicand un strat subtire de ulei vegetal, sau un unguent fabricat special, destinat copiilor.

Prevenirea aparitiei eritemului (pete rosii pe piele) fesier se face prin schimbarea scutecului de cate ori urineaza, iar dupa eliminarea scaunului, prin spalarea cu apa si sapun sau solutie slaba de ceai de musetel, dupa care se va tampona cu un scutec. Este recomandata expunerea la aerul camerei cat mai mult timp. In functie de cauza se pot aplica unguente cu antibiotice sau antimicotic.

Extremitatile nou nascutului pot avea o coloratie cianotica (vinetie). Ele se mentin reci timp de mai multe saptamani. Incalzirea lor cu manusi si botosei nu este utila.

In primele saptamani dupa nastere, sugarul alimentat la san poate prezenta o diaree prandiala, ce consta in emiterea de scaune numeroase, lichide, verzi si acide, in cursul sau la terminarea suptului, producand eritem fesier.

In cazul in care cresterea in greutate este buna, diareea nu necesita tratament. In cazul in care copilul are scaun la 1-2 zile, situatia se poate ameliora prin alimentatia mamei, care va consuma mai multe lichide, legume si fructe.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii