Trimite unui prieten Printeaza pagina

Dezvoltarea afectiva

In aceasta perioada se situeaza conflictele oedipiene, numite asa pentru a reamiti legenda antica a lui Oedip, indragostit de mama sa. Conflictele oedipiene sunt o tentativa de reconstituire a cuplului intre un barbat si mama sa, sau fiica si tata in prezenta unui al treilea concurent, respectiv tatal sau mama. Astfel de situatii sunt frecvente si se manifesta in felul urmator:

Pentru baieti: tatal este privit a fi un privilegiat, care are acces la mangaierile si dragostea mamei si are in plus forta, autoritate, mijloace materiale etc. Copilul se simte lazat, se va manifesta agresiv, ii doreste uneori disparitia.

Pe de alta parte, la alti copii, poate apare un sentiment de atractie fata de un tata care il protejeaza, hraneste si distreaza.

Acest amestec de complex de inferioritate si nevoia de protectie este dureros pana in momentul cand copilul accepta propria pozitie. Copilul incepe apoi sa aibe dorinta de a imita pe tata, amanand pentru mai tarziu cucerirea mamei. El transfera nevoia de a se pune in valoare, intrand in competitie cu colegii, in jocuri, in colectivitate.

Pentru fete: mama constituie o rivala vizavi de tata. Fetita poate deveni agresiva, neascultatoare, este dezagreabila, bombane, prezinta crize de plans, refuza alimentatia, doarme rau, toate fara o cauza aparenta.

Suferinta copilului se poate traduce prin numeroase modalitati dar, totodata, este strans legata si de viata curenta din familie ca si de aspectul ei, mai mult sau mai putin sever. Daca tatal este aspru si inacceptabil, baiatul va respinge acest model si se va refugia, intr-o atitudine de protest si nu va progresa pe linie masculina. Aceeasi situatie este posibila intre fiica si mama.

Este necesara o intelegere si coordonare foarte buna intre parinti, pentru a depasi situtiile dificile. Cu atat mai mult, cand parintii sunt despartiti pot apare tulburari multiple in dezvoltarea copilului, tulburari care se pot recunoaste mai tarziu, in adolescenta sau chiar la maturitate


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii