Trimite unui prieten Printeaza pagina

Conduita

In aceasta perioada este necesara foarte multa rabdare pentru a le explica totul copiilor, cu cuvinte pe care le inteleg. Este varsta "de ce?"-ului repetat, incat se face "desteptarea gandirii" (pe la varsta de 4-5 ani). Copilul isi defineste obiceiurile uzuale prin folosirea lor, se dezvolta aptitudinea de a gandi asupra obiectelor.

Sensibilitatea este foarte accentuata si trebuie protejata. Atitudinea parintilor va fi lipsita de rigiditate, cu o doza necesara de afectiune. Copilul are nevoie de siguranta. Acum isi accepta sexul - daca este fetita sau baiat. Baietii vor fi tratati ca atare si imbracati ca atare. Fetitele la fel, vor avea jucarii adecvate, se va evita crearea complexului ca nu sunt baieti.

Dupa caz, vor fi informati de existenta unui viitor frate sau a unei viitoare surori, care se dezvolta in abdomenul mamei, prin diverse comparatii (de exemplu cu un ou).

Copilul prescolar va trebui sa se alimenteze, sa se imbrace si sa-si faca toaleta singur, bineinteles sub supraveghere.

Trebuie lasat sa faca mici comisioane, sa aiba initiative. Copilul supraprotejat, asistat ca un "bebe", devine un candidat la infantilism afectiv pentru mai tarziu si poate manifesta tulburari de comportament sexual.

Somnul va fi prelungit; culcarea devreme, desteptarea la orele 7-8 dimineata, cu o siesta de 1-2 ore dupa-amiaza, mai ales vara, pana la varsta de 4 ani.

Programul zilei trebuie respectat, dar adaptat dupa sezon. Copilul va dormi, daca e posibil, in alta camera decat parintii fara lumina aprinsa. Se poate asigura o iluminare discreta, in caz ca se scoala in timpul noptii pentru necesitati fiziologice. Daca cere copilul, se poate lasa usa camerei intredeschisa pentru a-i inlatura frica.

Televizorul este nociv pentru aceasta varsta, nu se va instala in nici un caz in camera unde doarme copilul.

Jocurile vor fi variate, educative, coordonate: cu mingea, tricicleta, constructii, asamblari mecanice simple.

Imbracamintea: nici prea multa, nici prea putina. In nici un caz nu se tunde la chelie copilul. Parul de pe cap este util atat iarna, cat si vara.

Toaleta: un copil de 4 ani se joaca cu nisip, pamant, se murdareste mult. Copilul va fi invatat sa-si spele mainile singur, cand este necesar, dar cel putin inainte de a se aseza la masa.

Toaleta generala se va face la sfarsitul zilei, cu o baie sau un dus, pielea bine sapunita, unghiile frecate cu peria. Dintii vor fi periati dupa mesele-principale. De la varsta de 4-5 ani, copilul va invata periatul dintilor.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii