Trimite unui prieten Printeaza pagina

Varicocelul

Reprezinta dilatarea varicoasa a venei testiculare interne si a venelor din plexul pampiniform.

Drenajul venos al testiculului se realizeaza printr-o retea profunda (formata la randul ei din grupul venos anterior sau plexul pampiniform si un grup venos posterior) si o retea superficiala (formata din venele scrotale anterioare si posterioare).

Plexul pampiniform este cel mai important, drenand testiculul.

Semne si simptome

Varicocelul este in mod obisnuit asimptomatic. Rar, in cazul varicocelului voluminos bolnavii acuza o senzatie de greutate scrotala sau dureri inghinale.
Descoperirea este intamplatoare, la palpare proprie sau la examenul medical pentru incorporare.

Tratament

Vindecara spontana a varicocelului este foarte rara. Este necesara interventia chirurgicala, care vizeaza ligatura (legarea) venei spermatice. Interventia poate fi efectuata si laparoscopic, rezultatele fiind aceleasi.

Rezultatele tratamentului chirurgical constau in ameliorarea postoperatorie a caracteristicilor spermei. Barbatii care consulta urologul pentru sterilitate au intr-o proportie mai mare decat la barbatii din populatia generala varicocel. Sunt numerosi purtatorii de varicocel care nu prezinta tulburari de sterilitate.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii