Trimite unui prieten Printeaza pagina

Rujeola (pojarul)

Generalitati

Rujeola sau pojarul este o boala infectioasa acuta extrem de contagioasa, determinata de virusul rujeolic si caracterizata clinic prin fenomene catarale (imflamatorii) respiratorii si exantem maculo-papulos generalizat (eruptie la nivelul pielii caracterizata prin modificare de culoare a pielii si basicute pe piele).

Este o boala eruptiva deosebit de severa, constituind o cauza majora de morbiditate si mortalitate la sugari si copii nevaccinati, insotita de numeroase complicatii.

Incidenta rujeolei a scazut dramatic dupa introducerea pe scara larga a vaccinarii anti-rujeolice, actualmente survenind in mici focare epidemice care afecteaza persoanele receptive dintr-o colectivitate si indeosebi sugarii intre 6 luni - 1an (care au pierdut anticorpii transmisi transplacentar de la mama), adolescentii, adultii tineri si copii nevaccinati. Daca mama nu prezinta imunitate fata de boala risul de imbolnavire al nou-nascutului este de 100%.

Sursa de infectie: omul bolnav cu forma tipica sau atipica de boala.

Transmiterea se face fie prin contact direct (prin picaturi de secretie nazo-faringiana eliminate prin tuse sau stranut) fie indirect printr-o terta persoana (contagiozitate de scurta durata) sau prin curenti de aer.

Imunitatea dupa boala naturala este pe toata viata.

  inainte

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii