Trimite unui prieten Printeaza pagina

Purpura anafilactoida - reumatoida - Henoch Schonlein

Purpura este o afectiune caracterizata prin aparitia pe piele a unor pete rosii. In cadrul bolii pot sa apara complicatii renale severe.

Este cea mai frecventa purpura in perioada copilariei. Este diagnostica frecvent mai ales la grupa de varsta 4-7 ani, baietii fiind mai frecvent afectati. Boala are o incidenta sezoniera, toamna-iarna.

Semne si simptome

Boala debuteaza frecvent in continuarea unei infectii virale, dupa o vaccinare sau dupa o priza de medicamente, avand urmatoarele simptome caracteristice:

  1. o prupura constanta, prezenta in 100% cazuri, cu aspect petesial (leziuni mici rosii a pielii sau a mucoaselor). Eruptia apare pe trunchi, fata si mucoase.
  2. manifestari articulare (la 60% din cazuri), cu aspect de artrita (inflamarea articulatiilor), cu sediul la nivelul articulatiilor mari, genunchi, umeri. Este prezent edem (umflatura nedureroasa rezultata din infiltrarea unui lichid seros intr-un tesut celular) local, evolutia fiind variabila, dar vindecarea este fara sechele.
  3. manifestari digestive (la 60-80% din cazuri) , nespecifice (varsaturi, dureri abdominale, constipatie) sau sub forma de hemoragii digestive.
  4. manifestari renale tardive (22-36% din cazuri): hematurie (prezenta a sangelui sau a hematiilor in urina), edeme (umflatura nedureroasa rezultata din infiltrarea unui lichid seros intr-un tesut celular), hipertensiune arteriala. Manifestarile renale sunt considerate complicatii si ele trebuie cautate sistematic, mai ales dupa o perioada de evolutie de cateva saptamani.
  5. Cu incidenta foarte mica pot aparea: manifestari pulmonare, cardiace, nervoase, testiculare.

Tratament

Nu exista un tratament specific, ci numai simptomatic: repaus la pat, antihistaminice si aspirina.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii