Trimite unui prieten Printeaza pagina

Nefroblastomul (tumora Wilms)

Este o tumora care se dezvolta pornind de la blastomul renal si apare la copilul mic. Nefroblastomul este a treia tumora ca frecventa la copil, 84% aparand inainte de varsta de 6 ani. In 5% din cazuri tumora afecteaza ambii rinichi.

Semne si simptome

Principalul semn este perceperea unei tumori prin palpare abdominala. Tumora este frecvent voluminoasa, abdominala, ferma, depresibila, bine delimitata.
Poate fi asociata cu hipertensiune arteriala (60% din cazuri), tulburari digestive (constipatie), febra, alterarea starii generale, mai rar hematurie (sange in urina), varicocel simptomatioc.

Stadializarea tumorala

Stadiul I - limitata la rinichi, extirpabila in totalitate
Stadiul II - depaseste rinichiul, extirpabila in totalitate
Stadiul III - rest tumoral nehematogen, neextirpabil la niveul abdomenului
Stadiul IV - metastaze hematogene (ficat, plaman, os)
Stadiul V - tumora renala la ambii rinichi

Tratament

Este util sa se asocieze tratamentului chirurgical chimio- si radioterapia intrucat aceasta tumora este sensibila. In stadiul I si II nefrectomia (extirparea rinichiului) radicala este urmata de chimioterapie (Vincristina si Actinomicina D). Vindecarea este raportata in 95% din cazuri. In stadiile III si IV actul chirurgical va fi precedat de chimio- si radioterapie (20Gy). Vindecarea este aproximativ intre 50 si 80% din cazuri.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii