Trimite unui prieten Printeaza pagina

Megaleritemul infectios

Manifestari clinice

Perioada de incubatie (timpul cuprins intre primul contact al organismului cu microbii sau cu virusii unei boli si primele simptoame ale bolii provocate de acestia) este de 4-14 zile si se poate prelungi (in cazuri rare) pana la 21 zile.

Perioada prodromala (de inceput a bolii), cu durata de 7-10 zile, coincide cu viremia (patrunderea virusului in sange)

Clinic, pacientul prezinta semne generale de boala asemanatoare gripei: febra, usoara disfagie (dificultate in inghitirea alimentelor), cefalee, coriza (inflamatie a mucoasei nasului; guturai), adenopatie (inflamatia si cresterea in volum a ganglionilor limfatici), conjunctivita.

Perioada de stare se caracterizeaza prin aparitia exantemului maculo-papulos tipic determinat prin mecanism imun si cunoaste trei faze:

  1. aparitia exantemului (eruptie la nivelul pielii) la nivelul fetei, dar se poate dezvolta concomitent si pe alte suprafete ale corpului. Sunt caracteristice elementele maculo-papulare (modificari de culoare a pielii si basicute pe piele) de dimensiuni mari (3-5 cm) cu coloratie rosie-violacee, cu dispozitie simetrica la nivelul obrajilor (aspect de "aripi de fluture") si tendinta rapida la confluare (tendinta de a se uni), fara descuamatie (cojire) locala. La copii, rash-ul facial poate sa nu apara intr-un procentaj de pana la 20% din cazuri.
  2. dupa un interval de 1-2 zile eruptia se extinde la nivelul membrelor. Elementele au asezare inelara, neregulata sau in variate figuri geometrice. Trunchiul si gatul sunt mai rar afectate, eruptia la acest nivel avand caracter morbiliform (care seamana cu rujeola). Foarte rar sunt afectate palmele si talpile.
  3. eruptia paleste treptat dupa 7-10 zile uneori se poate prelungi pana la 3 saptamani sau chiar cateva luni prin aparitia unor valuri eruptive succesive, la nivelul toracelui si extremitatilor proximale, accentuate de traumatisme, stres, expunere la soare sau alti stimuli.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii