Trimite unui prieten Printeaza pagina

Diareea acuta si Sindroamele de deshidratare acuta

Diareile acute

Diareele acute sunt boli cu origine bacteriana sau virala, definite ca o eliminare frecventa de scaune diareice, lichide.

Diareele acute reprezinta de fapt o malabsorbtie temporara de apa si electroliti, manifestata prin accelerarea tranzitului intestinal, cu evacuarea de scaune diareice sau modificate.

Tranzitul intestinal normal la sugar si copil este apreciat in functie de varsta si are o exprimare printr-un anumit numar de scaune eliminate zilnic:

 • nou-nascutul si sugarul alimentat natural au 5-6 scaune galben-grunjoase, uneori cu tenta lichidiana
 • nou-nascutul si sugarul alimentat artificial au de obicei 2-3 scaune pastoase
 • dupa diversificarea alimentatiei, sugarul are 1-2 scaune maronii, bine formate

La sugar si nou-nascut scaunele patologice pot fi:

 • apoase, explosive, adevaratele scaune diareice
 • muco-grunjoase
 • muco-purulente
 • sanguinolente
 • cu mucus, puroi si sange

La debut, vom nota frevent prezenta febrei asociata cu scaune modificate. Rasunetul asupra starii generale a pacientului este reprezentat de alterarea starii generale si de prezenta sau nu a sindroamelor de deshidratare acuta.

Tratament

Tratamentul va fi schematizat astfel:

 • suprimarea alimentatiei lactate pentru 12-24 ore
 • dieta hidrica 6-12 ore cu 50-100 ml/kg solutie polielectrolitica de tip GESOL
 • dieta de tranzitie va cuprinde: supa de morcovi 30% sau 50% administrata conform nevoilor de lichide 120-150 ml/kgcorp timp de 12-24 ore. Ea va fi obligatoriu indulcita cu glucoza 5%
 • faza de realimentare dureaza 3-5 zile folosindu-se: preparate delactozate total sau partial (Humana H, Humana H cu MCT, Bebelac fara lactoza, Milupa HN25) si preparate hipoalergenice (Alfare, Pregomin, Milupa SOM, etc.).

Faza de alimentatie definitiva, presupune reintoarcerea la regimul alimentar normal pentru varsta copilului.

Tratamentul medicamentos apeleaza la simptomatice de tipul Smecta 1-2 pachete pe zi. Pentru varsaturi poate fi recomandat Metoclopramid 0,5 mg/kgcorp per os sau intramuscular.
Tratamentul cu antibiotice este rezervat diareelor severe si cuprinde frecvent asocierea Ampicilina 100 mg/kgcorp/zi cu Ciproflocsacina 15-30 mg/kgcorp/zi, administrate timp de 3-7 zile.

Preventie

Igienea mainilor este considerata esentiala in prevenirea bolilor diareice acute, copii trebuind sa fie invatati sa se spele frecvent inainte si dupa fiecare masa sau dupa manevre care ar putea sa vehiculeze germeni bacterieni.

  inainte

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii