Trimite unui prieten Printeaza pagina

Criptorhidia

Este o anomalie de migrare a testiculului pe parcursul traiectului sau normal de coborare (testicul necoborat in scrot).
Se stie ca pozitia normala in scrot a testiculelor se atinge la sfarsitul lunii a VIII-a de viata intrauterina (totusi la 96% din nou-nascuti testiculele sunt in scrot iar la alte 2 procente coborarea in scrot se face in primul an de viata).

Complicatii

Mai frecvent pot fi intalnite:

  • degenerarea canceroasa (risc de 10-30 ori mai mare)
  • torsiunea testiculului mai rara decat la testiculul coborat, dar mult mai grava
  • traumatismul in conditiile in care testiculul poate fi strivit de planul pubisului
  • sterilitatea (10% din sterilitati se datoreaza unei criptorhidii la un singur sau la ambele testicule, operate sau nu!). Tulburarile de formare a spermatozoizilor se datoreaza temperaturilor crescute din abdomen.

Tratament

Dupa varsta de 6 luni - 1 an nu mai exista nici o sansa de coborare spontana a testiculului criptorhic. De aceea se indica un tratament:

a. Medicamentos: injectarea de hormon HCG (gonadotropina corionica umana), o serie de 9 injectii, cate 500U, la 2 zile (inainte de 2 ani) si cate 1500U, la 2 zile (dupa 2ani). Rata de succes aproximata este de 40% in caz de localizare inghinala si 20% in formele abdominale. Cele mai bune rezultate pana la varsta de 5 ani. Tratamentul cu hormon LH-RH (gonadoliberina) da rezultate asemanatoare.

b. Chirurgical are in vedere verificarea existentei criptorhidiei, apoi eliberarea chirurgicala a testiculului printr-o disectie minutioasa si fixarea testiculului in scrot.

Tratamentul chirurgical este indicat in toate cazurile de esec ale tratamentului hormonal. Daca exista o coborare ulterioara a testiculului dupa succesul initial al terapiei hormonale se poate recurge la o a doua serie de injectii cu HCG pentru a realiza o coborare definitiva (aproximativ 90% din cazuri).
Daca se decide interventia prea tarziu sau daca testiculul identificat este atrofic (degenerat) se va practica orhidectomia (extirparea testiculului).


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii