Trimite unui prieten Printeaza pagina

Anginele acute

Anginele sunt afectiuni inflamatorii de origine virala in 70-80% din cazuri, restul de 10-15% avand origine bacteriana.

Virusurile care infecteaza cel mai mult faringele sunt: rinovirusuri, coronavirusuri, adenovirusuri, virusurile paragripale si gripale si virusul Coxachie. La varsta mica, nu trebuie uitate virusurile specifice bolilor eruptive ale copilariei: virusul rujeolei, virusul rubeolei, virusul herpetic, virusul citomegalic.

Semne si simptome

Manifestarile clinice ale anginelor pot cuprinde:

  • febra mare 39-40 grade
  • guturai, initial mucos si apoi muco-purulent si purulent
  • jena la inghitire
  • frisoane

Tratament

Peste 2/3 din angine au origine virala si necesita un tratament exclusiv simptomatic: antitermice, dezinfectie nazo-faringiana, hidratare. Singura angina virala care beneficiaza de tratament specific cu Acyclovir este forma severa de angina herpetica.

Anginele eritemato-pultacee care au origine bacteriana certa beneficiaza de tratament cu preparate de tipul Penicilina G sau V, in doza de 100.000 UI/kgcorp, minimum 6 zile, urmata de administrarea unei Peniciline de deposit de tipul Benzatinpenicilina-Retarpen, 600.000 UI sau 1.200.000 UI la intervale de 1-2 saptamani.

La fel de eficiente sunt cefalosporinele orale, cel mai frecvent folosite fiind: Cefalexina, Cefaclor, etc., in doze de 75 mg/kgcorp/zi timp de 6 zile.

Combinatia Amoxicilina cu Acid Clavulamic este mai putin activ in angina streptococica, provocand eruptii cutanate la copil.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii