Trimite unui prieten Printeaza pagina

Adenovirozele

Adenovirusurile sunt virusuri ADN relativ mici care fac parte din familia Adenoviridae.

Transmiterea infectiei se face prin contact direct cu secretiile respiratorii, si mai rar pe cale indirecta prin suprafete contaminate.

Frecvent se inregistreaza infectii nosocomiale cu adenovirusuri prin transmiterea virusului de pe mainile contaminate ale personalului sanitar, prin solutiile oftalmologice infectate sau echipamentul medical (exemplu - pneumotonometru).

Infectia cu adenovirusuri nu respecta sezonalitatea stricta a infectiilor cu celelalte virusuri respiratorii, desi, uneori, determina focare epidemice iarna - primavara sau la inceputul verii.

Boala afecteaza toate grupele de varsta, desi incidenta cea mai mare se inregistreaza la copii intre 6 luni - 5 ani.

Semne si simptome

Printre tulburarile ce pot fi provocate de infectia cu adenovirusuri se numara:

  • infectii respiratorii acute
  • febra deno-faringo-conjunctivala
  • keratoconjuctivita epidemica
  • gastroenterocolita la sugar
  • infectia sistemului nervos central (meningita, encefalita, sindrom Reye)
  • cistita hemoragica
  • conjunctivita acuta hemoragica
  • eruptii cutanate (ex. pete, basicute)

Infectia cu adenovirus la fat sau nou-nascut este rara dar severa, cu suferinta fetala si mortalitate crescuta la nou-nascut (atunci cand boala debuteaza in primele 10 zile de viata cu pneumonie, hepatita si coagulare intravasculara diseminata).

Infectia nosocomiala in sectiile de nou-nascuti evolueaza extrem de grav.

Eruptiile cutanate apar in infectia cu adenovirusuri in 2% - 8% din cazuri.

Tratament

Majoritatea infectiilor adenovirale sunt auto-limitate, fara sechele permanente si nu necesita tratament specific.

Tratamentul cu ribavirina, ganciclovir sau cidofovir, desi active in vitro asupra adenovirusurilor nu si-au demonstrat eficacitatea clinica, cu exceptia cazurilor de infectie cu adenovirusuri la transplantati, cu rezultate incurajatoare.

Preventie

Nu se cunoaste daca administrarea profilactica de imunoglobuline poate preveni aparitia bolii. La pacientii imunocompromisi se pot administra imunoglobuline intravenoase pentru a atenua evolutia bolii.

Deoarece adenovirusurile se transmit usor de la persoana la persoana si in mediu, izolarea persoanelor infectate, spalarea mainilor si dezinfectia instrumentelor si mediului sunt cele mai importante masuri de profilaxie.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii