Trimite unui prieten Printeaza pagina

Rubeola

Generalitati

Rubeola este o afectiune acuta virala, caracterizata prin exantem maculo-papulos (eruptie la nivelul pielii caracterizata prin modificare de culoare a pielii si basicute pe piele), discrete manifestari respiratorii catarale si adenopatii.

Rubeola este o boala specifica copilariei si adolescentei, incidenta maxima fiind la grupa de varsta 6 - 14 ani, mai ales in sezonul rece (iarna, primavara).

Sursa de infectie este reprezentata de:

  • bolnavii de rubeola
  • nou-nascutii cu rubeola congenitala care elimina virusul rubeolic prin secretiile nasofaringiene, materii fecale si urina toata viata.

Mod de transmitere

Calea aerogena este cea mai frecventa. Virusul se transmite prin secretiile nasofaringiene eliberate in aer.
Mai rar virusul se poate transmite prin contact direct cu obiecte contaminate.

Virusul rubeolic se gaseste in secretii nasofaringiene, conjunctivale si cervicale uterine, materii fecale, urina.

Contagiozitatea este mare dar mai mica decat a rujeolei si intereseaza de obicei copiii si persoanele nevaccinate contra rubeolei.
Perioada de contagiune dureaza aproximativ 2 saptamani: una inainte de debutul clinic al rubeolei si inca una dupa acesta.

Receptivitatea este universala, fiind afectate toate grupele de varsta care nu au fost vaccinate impotriva rubeolei sau care nu au avut rubeola in antecedente. Grupa de varsta cel mai frecvent afectata este cea scolara.

Imunitatea obtinuta in urama infectiei este de obicei pe viata dar, exista si cazuri de reinfectie care sunt asimptomatice de cele mai multe ori si mai frecvente la pacientii vaccinati antirubeola decat la cei care s-au imunizat natural.

Evolutie. Rubeola evolueaza favorabil in aproape toate cazurile cu vindecare fara sechele si aparitia anticorpilor care asigura imunitate durabila de obicei pe viata. Exceptie fac cazurile de meningoencefalita care pot evolua nefavorabil cu deces si sechele in pana la 20 % dintre cazuri.

  inainte

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii