Trimite unui prieten Printeaza pagina

Legumele si fructele

Generalitati

Legumele si fructele sunt alimente cu o compozitie si un aspect extrem de diferite.

Clasificarea fructelor:

  • cu seminte - mere, pere, etc.
  • cu samburi tari - caise, visine, struguri, etc.
  • cu coaja tare - nuci, alone, cocos, etc.
  • citrice - lamai, portocale, etc.
  • bace - zmeura, capsuni, etc.
  • bostanoase - pepene, etc.

Clasificarea legumelor:

  • radacinoase - morcovi, telina, ridichi, etc.
  • tuberculi - cartofi, etc.
  • bulbi si tulpini - ceapa, etc.
  • cu frunze - spanac, urzici, etc.
  • legume-fructe - rosii, fasole, mazare, castraveti, etc.

Oamenii consuma diverse regiuni anatomice dintr-o planta si, in functie de zona, aportul in nutrienti difera:

  • Tuberculii sunt bogati in amidon si saraci in vitamine
  • Radacinoasele sunt bogate in fibre si sunt sarace in vitamina C
  • Tulpinile au o bogate deosebita in anumite tipuri de fibre alimentare (celuloza, hemiceluloza)
  • Legumele-frunze sunt extrem de bogate in vitamina C, in magneziu, clorofila si caroteni
  • Fructele (fie ca este vorba de fructe ca atare sau de legume-fructe) au diferite caracteristici, unele, cum sunt de exemplu fructele bace, reprezinta rezervoare naturale de vitamina C
  • Florile se consuma rar, cea mai utilizata fiind conopida, bogata in vitamine din grupul B si in vitamina K

Pentru om, insa, toate legumele si fructele sunt o importanta sursa de vitamina C.
Putem spune ca, practic, sunt singura sursa bogata in vitamina C.

Pentru ca vitamina C este o vitamina hidrosolubila, organismul nu face rezerve. In consecinta, aportul trebuie sa fie continuu. Pentru a se realiza acest lucru, legumele si fructele trebuie consumate in mod continuu in decursul anului.

Dar cum aparitia lor este sezoniera, s-au pus la punct tehnici de conservare, unele mai vechi, altele mai noi, care sa permits consumatorului sa le aiba la dispozitie tot timpul. Dintre acestea, cele mai eficiente din punct de vedere al pastrarii vitaminei C sunt murarea si marinarea. Daca se porneste de la produse bogate in vitamina C, cum sunt gogosarii sau varza, produsul final poate fi o excelenta sur-sa pe durata iernii.

Alte metode optime de conservare sunt: deshidratarea industriala si congelarea. Ultima asigura o pastrare a tuturor principiilor nutritive din legume si fructe pe o perioada limitata de timp. Conservarea legumelor sifructelor prin auto-clavare sau sub forma de dulceturi si gemuri sunt metode care distrug valoarea nutritiva, deoarece ele impun tratamente termice prelungite.

  inainte

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii