Trimite unui prieten Printeaza pagina

Legumele si fructele

Digestibilitate si recomandari

Legumele si fructele sunt alimente care nu ridica probleme deosebite de digestie.

Singurele componente care, in anumite situatii pot determina neajunsuri, sunt fibrele alimentare. Acestea, fiind iritante pentru tubul digestiv, sunt greu tolerate de persoanele cu afectiuni inflamatorii gastro-intestinale (ulcer, gastrita, enterita, colita), de aceea trebuie luate in considerare anumite masuri de gastrotehnie care sa faca fibrele mai usor digerabile sau sa le indeparteze partial sau total (cojire, razuire, fierbere, coacere, consum exclusiv de sucuri de legume si fructe).

Ideal este ca legumele si fructele sa fie consumate in stare proaspata, sub forma de salate sau ca atare, in asa fel incat vitamina C sa nu fie distrusa. Acolo unde este posibil, trebuie consumate cu coaja, stiut fiind ca vitamina C este prezenta in straturile superficiale ale legumei sau ale fructului. Ea se pierde prin tratamente termice indelungate (este termolabila) sau prin expunere la oxigen atmosferic (se oxideaza).

Salatele si sucurile trebuie consumate rapid dupa preparare, nu trebuie lasate expuse la aer un timp indelungat.

Legumele si fructele contin si acizi organici, uleiuri eterice, coloranti naturali, de aceea ele ofera cea mai extinsa gama de excitant alimentari vizuali, olfactivi si gustativi.

Legumele si fructele sunt alimente de care trebuie sa beneficieze toti oamenii, indiferent de grupa de varsta din care provin. Ele sunt alimente rehidratante, remineralizante, vitaminizante, hipocalorice si alcalinizante.

In prezent, legumele si fructele sunt considerate adevarate alimente-medicamente, fiind cunoscut ca populatiile cu o dieta bogata in produse de origine vegetala sau indivizii vegetarieni au o incidenta scazuta a bolilor cardio-vasculare (inclusiv a tensiunii arteriale), a obezitatii, a cancerelor, a afectiunilor hepato-renale, a diabetului, a osteoporozei, a dementei.

In concluzie, este vorba de o grupa de alimente care nu poate fi inlocuita si care trebuie sa fie prezenta in fiecare zi in alimentatia oricarei persoane, asa cum recomanda nutritionistii din intreaga lume.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii