Trimite unui prieten Printeaza pagina

Diabetul zaharat si sarcina

La femeia care nu a fost bolnava de diabet inainte de sarcina, aceasta se poate asocia cu unele tulburari de metabolism ale glucidelor care se pot detecta prin hiperglicemia provocata.

In unele cazuri sunt tulburari fara importanta, alteori sunt stari prediabetice sau un diabet gravidic.

Diabetul gravidic se caracterizeaza printr-o glicozurie ridicata si glicemie crescuta. El dispare adesea dupa nastere, dar poate persista transfomandu-se intr-un diabet definitiv.

Influenta sarcinii asupra diabetului zaharat

Diabetul preexistent sarcinii poate evolua in trei moduri diferite: poate fi agravat de sarcina, poate sa nu fie influentat sau poate fi ameliorat.

Agravarea diabetului se observa de obicei incepand din luna a VI-a de graviditate, cand scade toleranta la glucide si apare tendinta la acidoza.

Diabetul neinfluentat de sarcina este intalnit mai frecvent. Este vorba de diabetul fara scadere in greutate, si corect tratat.

In diabetul ameliorat de sarcina se presupune ca pancreasul fatului ar suplini in mare masura deficientele pancreasului matern.

Influenta diabetului zaharat asupra sarcinii

Una dintre influentele constatate asupra organismului matern este sterilitatea feminina,care apare destul de frecvent chiar la cazurile bine tratate.

Avortul apare mai rar.

Nasterea prematura se observa intr-o frecventa de 5-6 ori mai mare la gravidele diabetice decat la gravidele normale.

Moartea fatului in uterpoate fi incriminata diabetului mai ales in cazurile care evolueaza cu acidoza.

Vaginitele rebele,de obicei micotice, pot aparea in cursul sarcinii la diabetice.

Hidramniosul (nivelul crescut de lichid amniotic)insoteste de multe ori diabetul. In acest cadru se mai poate intalni si o placenta voluminoasa (1/4 din greutatea fatului). Excesul de volum fetal recunoaste cel mai frecvent drept cauza diabetul.

Influenta diabetului zaharat asupra fatului

Inca de mult timp s-a atras atentia asupra fragilitatii copiilor nascuti din mame diabetice.

Mortalitatea este de 5-10 ori mai mare la copii nascuti din mame diabetice.

Aceasta mortalitate crescuta se datoreaza frecventei crescute a malformatiilor congenitale, traumatismului obstetrical, datorita greutatii excesive a fetilor la nastere, fragilitatii organice a fetilor datorita unei hipoglicemii, care apare brusc dupa nastere.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii