Trimite unui prieten Printeaza pagina

Afectiunile oculare si sarcina

In cursul sarcinii apar diferite modificari oculare considerate fiziologice.

Oftalmotonusul scazut se datoreaza progesteronului, care a si fost indicat in tratamentul glaucomului.Alaturi de aceasta, ca o manifestare oculara fiziologica, in sarcina este si colorarea pleoapelor, lacrimarea si o crestere moderata a glandei lacrimale.

Se mai poate observa o usoara exoftalmie (iesirea in afara a globilor oculari), care dispare dupa nastere, in caz contrar fiind consecinta unei hiperfunctii tiroidiene.

Femeia gravida poate acuza adesea o scadere a acuitatii vizuale sau o oboseala anormala la citit sau la privit mai indelungat. In asemenea cazuri oftalmologul poate constata un defect de refractie, o hipermetropie sau un astigmatism. De obicei acest defect a preexistat, dar sarcina l-a scos in evidenta. Corectarea cu ochelari rezolva problema.

In cursul sarcinii pot sa apara alterari ale campului vizual, care se considera a fi datorate compresiunii pe chiasma optica exercitata de glanda hipofiza, care este hipertrofiata in aceasta perioada.

Retinopatia gravidica este cel mai des intalnita in practica obstetricala si se datoreaza fie unei tulburari patologice tardive in cursul sarcinii cu predominanta hipertensiunii, fie unei hipertensiuni preexistente sarcinii.

Pentru obstetrician toate semnele oftalmologice au valoarea unor semne de alarma si inseamna un pericol fetal de aproape 100% si un risc matern mare, ce poate duce la decolarea placentei. In cazurile in care fatul este viabil se recomanda efectuarea operatiei de cezariana, iar in cazul ca fatul nu este viabil se va face un consult cu oftalmologul si se va proceda dupa caz.

In timpul nasterii pot aparea hemoragii subconjunctivale, care sunt determinate de efortul de expulzie. Aceste hemoragii se vindeca dupa nastere fara nici un tratament.

Tot in perioada de expulzie pot aparea si anumite leziuni retiniene, care se manifesta prin miopie.

Lauzia nu este ferita de unele accidente oculare care de fapt, mai adesea, sunt consecinta a sarcinii si a nasterii. Astfel, de exemplu, se poate observa in lauzie atrofie optica, consecinta unor hemoragii masive in perioada a III-a si a IV-a care au dus la ischemie si alterari retiniene nervoase ireversibile.

In lauzie se pot observa aeeleasi tulburari functionale ca si in decursul graviditatii, si se presupune ca ar fi datorate efortului de alaptare.

De asemenea, miopia preexistenta sarcinii se poate agrava in lauzie, mai ales daca femeia a mai nascut in trecut.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii