Trimite unui prieten Printeaza pagina

Tulburari ale metabolismului fosfo-calcic la copii

Rahitismul are mai multe cauze, printre ele fiind si alimentatia defectuoasa in primul an de viata a copilului.

Carenta prelungita de alimente bogate in vitaminele D, A si C, in calciu si in microelemente absolut necesare asimilarii calciului, duce la aparutia semnelor clinice ale bolii. Datorita acestor carente prelungite, osificarea este mult intarziata.

Alaturi de tratamentul profilactic sau curativ cu vitamina D, se recomanda o alimentatie corespunzatoare nevoilor de crestere ale sugarului, concomitent cu utilizarea factorilor naturali de sanatate: aer, apa, soare.

Fitoterapia recomanda in astfel de cazuri urmatoarea formula:

Fructe de Catina 35 g
Fructe de Maces 35 g
Frunze de Roinita 15 g
Frunze de Ciubotica cucului 15 g

Infuzie, preparata dintr-o lingura de amestec de plante la o cana cu apa. Se beau 1-2 cani pe zi (indulcite cu miere sau zahar), cantitate care va inlocui lichidele consumate in mod normal de sugarul sau copilul mic cu rahitism.

Extern, se recomanda bai tonice cu infuzie concentrate de frunze de Nuc - 200 g la 1 l apa. Dupa strecurare, infuzia se adauga la apa in care i se face baie copilului.

Recomandam drept cea mai la indemana si mai bine asimilata forma naturala de calciu, conform unei retete traditionale, preparata in modul urmator:

Se piseaza marunt coaja de la 4 oua fierte (dupa indepartarea pielitei) si se rastoarna intr-un borcan cu capac, in care se stoarce si sucul de la 1-2 lamai. Se tine la macerat timp de 3 zile, dupa care se filtreaza prin tifon.

Lichidul rezultat, care este de fapt un citrat de calciu, se amesteca in parti egale cu miere. Din acest preparat se dau copilului 1-3 lingurite pe zi inainte de mese, in functie de varsta. Dupa mese, i se vor da copilului 3-4 lingurite din infuzia preparata dupa formula indicata mai sus.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii