Trimite unui prieten Printeaza pagina

Fitoterapia in cura de ingrasare

"Cura de slabire" se afla in antiteza cu ceea ce denumim, pentru o mai buna intelegere, "cura de ingrasare".

Daca scaderea ponderala este mai usoara si se obtine mai usor atunci cand bolnavul respecta cu severitate prescriptiile medicale, ingrasarea celor foarte slabi este mult mai complicata. Starea ponderala deficitara (om slab sau chiar casectic) poate fi determinata de afectiuni cronice digestive (sindroame de malabsorbtie intestinala, anaciditate, ulcer), de existenta unor focare infectioase cronice, de tuberculoza, de hipertiroidie, de anemie pernicioasa, de cancer si de inca multe alte cauze. Tot aici intra si copiii cu hipotrofie ponderala foarte accentuate (acei adolescenti inalti si foarte slabi sau scunzi si slabi).

La originea acestei suferinte pot sta unele tulburari cronice de digestie sau unele tulburari hormonale. In aceste din urma cazuri, un tratament hormonal, recomandat de specialistul endocrinolog, poate da bune rezultate si duce la o dezvoltare ponderala (dar si staturala) corespunzatoare varstei.

Plantelor "tonice-amare", administrate inainte de masa stimuleaza apetitul, prin efect direct, dar trebuie avut in vedere si factorul psihologic. Pentru a scoate bolnavul din starea de stres in care se afla poate tocmai din acest motiv, se recomanda plante cu actiune sedativa.

Cateva formule de plante care stimuleaza pofta de mancare, usureaza digestia si contribuie la o cat mai buna asimilare a alimentelor merita atentia bolnavilor:

Tintaura 10 g
Pelin 20 g
Anghinare 10 g
Conuri de Hamei 30 g
Papadie 30 g

Infuzie, preparata dintr-o lingura de amestec de plante la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi, intre mesele principale.

Flori de Musetel 20 g
Frunze si radacini de Papadie 20 g
Radacina de Lumanarica pamantului 10 g
Flori de Nalba mare 20 g
Fructe de Anason 15 g
Fructe de Chimion 15 g

Infuzie, preparata dintr-o lingura de amestec de plante la o cana cu apa. Se beau 2 cani pe zi, cu o jumatate de ora inainte de mesele principale.

Pentru cei care nu au posbilitatea sa-si prepare zilnic aceste infuzii, recomandam urmatoarea formula de tinctura:

Tinctura de Gentiana 20 g
Tinctura de coji de Portocale amare 20 g
Tinctura de Scortisoara 20 g
Tinctura de Pelin 20 g

Se vor lua 20 picaturi tinctura, in putina apa, cu o jumatate de ora inainte de mesele principale.

In cazurile in care se constata prin investigatii de laborator si carente de saruri minerale, urmatoarea formula fitoterapeutica poate acoperi cu succes necesarul de minerale si de oligoelemente:

Coada calului 20 g
Troscot 20 g
Frunze de Podbal 20 g
Frunze de Menta 10 g
Fructe de Ienupar 10 g
Conuri de Hamei 10 g

Infuzie, preparata dintr-o lingura de amestec de plante la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi, inaintea meselor principale.

Una dintre cauzele diminuarii poftei de mancare si a scaderii ponderale accentuate este si alcoolismul. Fitoterapia poate veni in ajutorul celor care doresc sa se "vindece" de acest viciu.

Acestora le recomandam:

  • Tinctura de Ardei iute,preparata din 10 g ardei iute (uscat si fragmentat marunt) la 10 ml alcool de 70 grade, prin macerare, timp de 8 zile. Din tinctura obtinuta se iau 15-20 picaturi in putina apa, ori de cate ori omul simte nevoia de alcool.
  • Tinctura preparata dintr-un amestec in parti egale de radacina de Valeriana,conuri de Hamei si Talpa gastii - 20 g la 100 ml alcool de 70 grade, prin macerare timp de 8 zile. Dupa filtrare, se pot lua cate 20-30 picaturi din aceasta tinctura compusa, de 3 ori pe zi, timp nelimitat.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii