Trimite unui prieten Printeaza pagina

Constipatia - remedii naturiste

Constipatia constituie nu o boala, ci o stare patologica care poate sa apara ca semn clinic in mai multe circumstante patologice (boli digestive sau chiar extradigestive, dar cu efect la distanta).

Dintre plantele care se utilizeaza, sub diferite forme farmaceutice, ca laxative sau ca purgative si care cresc si la noi, pe primul loc se situeaza:

Coaja de Crusin

Modul de preparare si administrare:

  • decoct, preparat din 1-2 lingurite coaja fragmentata, care se opareste (pentru imbibatie), cu o cana de apa fiarta. Se lasa in repaus 1/2 ora, apoi se fierbe la foc domol 15-20 minute. Decoctul se bea caldut, indulcit (preferabil cu miere) seara, inainte de culcare. In constipatii rebele se poate bea o cana din decoct si dimineata. In cazul constipatiilor cornice, tratamentul fiind indelungat, dozele vor trebui bine individualizate
  • infuzie, 2 lingurite coaja la o cana cu apa; se beau seara 1-2 cani
  • pulbere, 1/2-1 lingurita rasa, seara la culcare.

Alte specii de plante si produse cu actiune laxativa si purgativa:

Volbura siCupa vacii sunt doua specii indigene cu efecte laxative si purgative. Formele de administrare sunt urmatoarele:

  • infuzie, preparata din toata planta (inclusiv din radacini, dupa uscare) in cantitate de 2 lingurite planta la o cana cu apa; intreaga cantitate se bea calduta, dimineata pe stomacul gol
  • pulbere de planta, din care se ia 1/2 lingurita (pusa intr-o lingura cu miere de albine) dimineata, pe stomacul gol
  • tinctura, care se prepara din 20 g planta macerata timp de 8 zile in 100 ml alcool de 70 grade; se iau 2-6 linguri de tinctura cu miere in aceeasi cantitate sau cu sirop de zahar, dimineata pe stomacul gol sau seara, la o ora dupa masa.

In constipatiile datorate unor disfunctii hepatice se recomanda:

Frunze de Anghinare sub forma de infuzie, preparata dintr-o linigurita la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi, proaspat preparate.

Pentru actiunea lor laxativa se recomanda:

Frunzele de Frasin sub forma de infuzie, preparata din 1-2 linguri frunze la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.

Florile de Porumbar sub forma de infuzie, preparata din 1-2 lingurite flori la o cana cu apa; se beau 2-3 cani pe zi.

Florile de Soc, pe langa efectele usor laxative, sunt diuretice si sudorifice. Se recomanda in special in constipatiile de natura nervoasa, iar in administrare indelungata, in combaterea obezitatii.

Se prepara o infuzie din 1-2 lingurite flori uscate la o cana cu apa; se bea o cana seara inainte de culcare. In timpul infloririi Socului, din florile proaspete se poate prepara socata, o bautura racoritoare cu actiune diuretica si laxativa.

Una dintre retetele de preparare a socatei este urmatoarea: florile, separate de pe trei umbele, se pun intr-o damigeana cu 4,5 1 apa. Se adauga 2 kg zahar, o lamaie taiata in felii si 25 g drojdie de bere; se lasa la fermentat 3-4 zile, la temperatura camerei, agitand vasul din cand in cand. Se filtreaza, se toarna in sticle si se tine in frigider. Se pot bea 3-4 pahare pe zi.

Radacina de Cicoare are actiune laxativa certa. Se recomanda insa si in tratamentul obezitatii, desi mecanismul intim de actiune anorexigena nu este suficient precizat:

  • infuzie sau decoct scurt (10 minute) dintr-o lingurita radacini sfaramate la o cana cu apa; se beau 2-3 cani pe zi.

Radacina de Lemn dulce se foloseste ca laxativ usor:

  • infuzie sau decoct scurt (5 minute) din 1/2 lingurita radacini decojite la o cana cu apa; toata cantitatea se va bea in cursul unei zile
  • pulbere din radacina decojita; se pot lua 1-3 g pe zi (de 1-3 ori pe zi cate un varf de lingurita).

Semintele de In au actiune mecanica si emolienta, datorita mucilagiilor pe care le contin, motiv pentru care sunt recomandate in constipatiile rebele. Atragem atentia in mod deosebit asupra faptului ca semintele trebuie sa fie intregi, nesfaramate, deoarece prin zdrobire, chiar dupa 2-3 ore, semintele de In dezvolta substante iritante locale, chiar toxice.

Se administreaza 1-2 lingurite seminte, care au fost spalate inr-un curent de apa si tinute o jumatate de ora intr-un pahar cu apa. Se vor lua de preferinta seara, inainte de culcare.

Semintele de Mustar alb sunt folosite pentru actiunea usor iritanta locala si datorita mucilagiilor pe care le contin. Se vor folosi numai semintele intregi si se vor lua in putina apa, in doze progresive, incepand cu o lingurita, ajungandu-se la o lingura pe zi.

Nu se vor face tratamente prelungite si nu se vor administra la copii.

Unele formule prezinta avantajul ca, pe langa speciile purgative, contin si plante cu actiune sedativa si antispastica. Asa este cazul urmatoarelor formule:
Rp.

Coaja de Crusin 30 g
Flori de Porumbar 20 g
Flori de Tei 20 g
Papadie 30 g

Decoct scurt (prin fierbere 5 minute) dintr-o lingura amestec de plante la o cana cu apa; se va lua seara, inainte de culcare, preferabil indulcit cu miere.

Coaja de Crusin 50 g
Flori de Soc 15 g
Rizomi de Pir medicinal 20 g
Fructe de Anason 15 g

Decoct, preparat din 1-2 linguri amestec de plante la o cana cu apa. Se va indulci (de preferinta cu miere) si se va bea la culcare continutul intregii cani.

Coaja de Crusin 25 g
Frunze de Roinita 20 g
Flori de Coada soricelului 20 g
Rizomi de Pir medicinal 25 g
Fructe de Anason 10 g

Macerat, preparat la rece, timp de 8 ore, dintr-o lingura amestec de plante la o cana cu apa. Pentru obtinerea unui efect usor laxativ se va bea o cana pe zi; ca laxativ mai puternic sau chiar ca purgativ, se vor bea 2-3 cani pe zi.

Coaja de Crusin 40 g
Flori de Soc 20 g
Frunze de Frasin 30 g
Fructe de Chimion 10 g

Infuzie, preparata dintr-o lingura amestec de plante la o cana cu apa; se beau 2 cani pe zi, una la pranz, cea de-a doua seara.

Coaja de Crusin 60 g
Flori de Coada soricelului 20 g
Rizomi de Pir medicinal 20 g

Decoct, o lingura amestec de plante la o cana cu apa; se beau seara la culcare 1-2 cani, in functie de severitatea constipatiei.

Volbura 450 g
Flori de Porumbar 10 g
Frunze de Roinita 10 g
Frunze de Menta 5 g
Fructe de Chimion 15 g
Fructe de Anason 15 g

La copii, si in special la cei mici, rareori constipatia ridica probleme speciale si, din acest motiv, ei nu au nevoie de un tratament special, mai ales daca, in ciuda constipatiei pe care o prezinta, cresterea in greutate este normala.

De abia dupa doua zile de constipatie se va recurge la supozitoare cu glicerina sau la clisme cu infuzie de Musetel.

La mare nevoie se poate administra copilului ulei de Ricin (se stie gustul dezagreabil al acestui ulei).


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii